Excesul de zel al DNA – un nou atentat la adresa profesionalismului

Astăzi am asistat cu toţii la o scenă din sfera absurdului, când unul dintre cei mai buni şi mai respectaţi chirurgi a fost tratat mai rău ca un infractor, fiind obligat să opereze cu jandarmii la uşă. Anchetatori DNA plini de zel, pe baza unei suspiciuni în privinţa cheltuirii unor fonduri europene au răscolit temeinic birourile Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, blocând timp de mai multe ore activitatea spitalului.

Operaţiile pe cord deschis sunt intervenţii chirurgicale de o complexitate deosebită, iar medicul Grigore Tinică, directorul institutului – un profesionist desăvârşit, un specialist de renume pentru care oameni cu afecţiuni cardiovasculare din toate colţurile Europei vin în mod special la Iaşi pentru a fi trataţi şi operaţi.

Profesorul Tinică este unul din puţinii specialişti de top care a ales să rămână să profeseze în România, într-un sistem cu probleme, subfinanţat, deşi ar fi putut oricând să plece peste hotare unde ar fi incomparabil mai bine remunerat şi ar putea să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune.

Este inadmisibil şi revoltător ca un profesionist de o asemenea valoare să fie tratat astfel! Există modalităţi civilizate de a se investiga o suspiciune şi nu era cazul să se facă o asemenea demonstraţie stupidă de forţe. Nu ştiu dacă există un manual al modului în care trebuie să intervină anchetatorii DNA, însă mai ales când este vorba despre spitale cu oameni care se luptă să trăiască, ar trebui ca cei care acţionează să fie mai discreţi şi mai umani.

Dacă DNA ar cunoaşte termenul de profesionalism, nu ar demara astfel de acţiuni lipsite de sens. Doar de dragul justiţiei la televizor, s-a ajuns ca în România să fie distruse cariere, ignorându-se orice consecinţă.

Sunt convins că oameni mai competenţi ca Ţuluş şi Morar sunt sute de mii în ţara asta, dar, în schimb, oameni ca Grigore Tinică îi numeri pe degete. Un doctor cu peste 5000 de operaţii realizate dintre care jumătate pe cord deschis care s-a zbătut ca în Iaşi să existe Institutul de Boli Cardiovasculare nu poate fi considerat infractor. Ce se va întâmpla dacă suspiciunile vor rămâne şi după anchetă doar suspiciuni? Ştim bine că DNA şi-a demonstrat de nenumărate ori incompetenţa, acuzând oameni pe nedrept, în schimb profesorul Tinică nu a greşit niciodată în profesia lui, având o rată de succes care tinde spre 100%.

Dacă, după acest episod regretabil, profesorul Tinică decide să părăsească sistemul sanitar românesc va fi o pierdere nu doar pentru Iaşi ci şi pentru România şi asta doar din cauza ignoranţilor de la DNA.

One response to “Excesul de zel al DNA – un nou atentat la adresa profesionalismului

  1. Se stie bine ca Iasul a tremurat de fiecare data cand a pierdut cate un „profesor Georgescu” si stim ca traiau oamenii suferinzi din Iasi cu nodul in gat , sperand ca cel ce „rasare” sa fie macar pe aproape ca predecesorul sau. Iata ca nu soarta rea izbeste acum cate o somitate din domeniu ci…DNA-ul o face, o institutie condusa de posibil viitori „cardiaci”, care cu o nepasare iesita din comun intra cu cizmoaiele , in numele legii ( si oamenii lui Stalin, actionau tot in numele legii) in spatii unde cercetarile invocate ar trebui sa se faca mai elegant si nu cu soldati la usa salii de operatie unde un om in prag de moarte se afla nevinovat, martor mut si anesteziat al unui spectacol jalnic, dintr-un stat politienesc ce se cheama Romania. Este cel putin ofensator la adresa miilor de cardiaci care oricand pot ajunge pe la acel spital, sa li se blocheze accesul la o minima reactie medicala de calitate, dupa ce au carat ani la rand contributii sociale, chiar si pt acesti „functionari ai statului” ce amintesc de KGB, care astazi, de dupa un oaresce paravan legal, isi permit sa monitorizeze si salile de operatii, fara sa le pese catusi de putin de viata acelui cetatean ce zace intins pe masa de operatie si care adormit sub anestezie cu speranta ca domnului doctor Tinica nu-i va tremura mana si nici macar o pana nu-i va deranja precizia! Urat! DNA ar trebui sa-si ceara scuze public pentru atata lipsa de respect fata de cetatean , pana la urma!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s