Referitor la declarațiile Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, dl. Alexandru Nazare, privind importanța pentru România a proiectului Autostrăzii Inelare a Mării Negre, simt nevoia să fac mai multe precizări. Din punct de vedere geopolitic, acțiunile României privind dezvoltarea rețelelor de infrastructură de transport terestră trebuie să vizeze următoarele două obiective majore:
1. Conectarea rapidă a tuturor regiunilor țării la rețelele transeuropene de transport.
2. Transformarea țării noastre în centrul unor axe de transport terestre de importanță continentală fezabile din punct de vedere economic.
În privința primului obiectiv, este clară necesitatea construcției urgente de autostrăzi înspre granița cu Ungaria. În ciuda nenumăratelor acorduri și memorandumuri semnate, unele în ședințele de guvern comune româno-maghiare din trecut, privind dezvoltarea a trei axe rutiere rapide transfrontaliere, prin Nădlac, Borș și Petea, actualul guvern arată interese minime privind acest obiectiv. Cu excepția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Nădlac – Sibiu (lucrări care în mod normal puteau fi demarate în primăvara lui 2009), actualul guvern nu a făcut nimic pentru construcția celorlaltor axe rutiere rapide de legătură cu Uniunea Europeană. Guvernul PDL – UDMR a blocat așadar proiectele Autostrăzilor Borș – Cluj – Brașov – București și Târgu Mureș – Iași, precum și a Drumului Expres de la Petea ce ar deservi Maramureșul și întreaga zonă de nord a țării, în ciuda faptului că partea maghiară continuă construcția de proiecte în oglindă, cum ar fi finalizarea, în acest an a tronsonului de Autostradă M3 Nyíregyháza – Vaja, înspre Satu Mare și Baia Mare.
În privința celui de-al doilea obiectiv, din cauza negocierii extrem de proaste a traseelor coridoarelor de transport europene pe teritoriul României, negociere realizată de ministrul transporturilor Traian Băsescu în anii ’90, România este traversată de doar două coridoare: Coridorul IV (de fapt o ramură de-a sa) și Coridorul IX, care nu va avea o viabilitate economică în viitorul apropiat. Prin comparație, Ungaria este traversată de trei coridoare (IV, V și X), iar Bulgaria de patru (IV, VIII, IX și X), lăsând la o parte Dunărea, care constituie coridorul VII și deservește toate cele trei țări menționate mai sus.
Ar fi în interesul României să încerce dezvoltarea de axe rutiere cu adevărat avantajoase geostrategic și geopolitic, cum ar fi de exemplu o axă terestră de transport pe relația Viena – Budapesta – Cluj – Iași – Chișinău – Odessa, care ar permite României să controleze legătura nordului Mării Negre cu Uniunea Europeană, care altfel ar fi controlată integral de Ucraina, prin Kiev și Lvov. Însă în loc să ne orientăm înspre implementarea acestor proiecte, cu adevărat importante pentru țara noastră, vorbim despre o axă rutieră care este atât neviabilă din punct de vedere economic, cât și neinteresantă din punct de vedere geopolitic pentru România. De exemplu, doar luând în considerare faptul că legătura portului Constanța cu hinterland-ul său este deservit de axe perpendiculare pe autostrada inelară propusă.
Îi sugerez așadar domnului Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii să studieze cu mai multă atenție interesele economice și geopolitice ale României, concentrându-se pe dezvoltarea proiectelor cu adevărat importante pentru țara noastră, precum autostrăzile Comarnic – Brașov, Borș – Brașov, Târgu Mureș – Iași sau Ploiești – Focșani – Bacău, proiecte care au fost din păcate îngropate de guvernele ce s-au perindat sub comanda actualului preşedinte al României, Traian Băsescu, acelaşi preşedinte care declara cu câțiva ani în urmă că România nu are nevoie de autostrăzi.
Statistică Blog
- 29.337 vizite
Blogroll
- Adina Vălean
- Adrian Căliman
- Adriana Duţulescu
- Alina Gorghiu
- Andrei Chiliman
- Crin Antonescu
- Cristi Buşoi
- Cristina Pocora
- Călin Popescu Tăriceanu
- Dan Mihalache
- Diana Tuşa
- Georgian Zamfir
- Horea Uioreanu
- Ilie Bolojan
- Inpolitics
- Ioska Buble
- Liviu Brătescu
- Liviu Nistoran
- Machiavelli
- Marius Bojor
- Marius Dangă
- Marius Pârciu
- Mihai Voicu
- Partidul Naţional Liberal
- PNL Iaşi
- Ramona Mănescu
- Rares Mănescu
- Relu Fenechiu (Site)
- Renate Weber
- Răzvan Pop
- Tudor Chiuariu
- Varujan Vosganian
- Victor Ciutacu
- Vlad Petreanu
Arhivă
- aprilie 2012 (6)
- martie 2012 (7)
- februarie 2012 (7)
- ianuarie 2012 (4)
- decembrie 2011 (6)
- noiembrie 2011 (10)
- octombrie 2011 (5)
- septembrie 2011 (8)
- august 2011 (3)
- iulie 2011 (6)
- iunie 2011 (7)
- mai 2011 (10)
- aprilie 2011 (2)
- martie 2011 (1)
- februarie 2011 (1)
- noiembrie 2010 (2)
- octombrie 2010 (2)
- septembrie 2010 (1)
- iulie 2010 (2)
- iunie 2010 (1)
- mai 2010 (4)
- aprilie 2010 (1)
- martie 2010 (3)
- februarie 2010 (1)
- ianuarie 2010 (4)
- decembrie 2009 (2)
- noiembrie 2009 (2)
- octombrie 2009 (1)
- iunie 2009 (1)
- mai 2009 (8)
- aprilie 2009 (1)
- martie 2009 (2)
- februarie 2009 (3)
- ianuarie 2009 (10)
- decembrie 2008 (2)
- noiembrie 2008 (2)
- octombrie 2008 (6)
- septembrie 2008 (2)
Like! 🙂
As dori sa stiu si parerea dvs despre ceea ce se intampla la momentul actual pe scena politica romaneasca. Ma refer aici la soarta PD-L-ului si a puterii in general. Am citit pe blogul lui Marian Petrache, candidatul USL la presedintia CJ Ilfov despre plecarea mai multor primari si consilieri PD-L si UNPR din Ilfov catre PNL Ilfov. Dvs ce parere aveti?
http://www.marianpetrache.ro/comunicat-de-presa-pnl-ilfov