De ce nu am participat la banchetul organizat la Primărie şi ce legătură există între „eşecul Schengen” al Guvernului Ungureanu şi acţiunea propagandistică de la Iaşi

Încă de acum câteva zile am fost întrebat dacă voi merge la recepţia organizată de Primăria Iaşi şi primarul Nichita cu ocazia prezenţei în capitala Moldovei a premierului Ungureanu. Am spus clar încă de atunci că nu voi participa la această acţiune. Şi mi-am păstrat cuvântul dat.
În primul rând am considerat că, atât timp cât nu am fost prezent la investirea Guvernului Ungureanu în Parlament, nu pot participa la un banchet în cinstea sa. Nu mi-am încălcat niciodată principiile politice şi nu o voi face nici acum, de dragul unei apariţii publice sau pentru o cupă de şampanie.
În al doilea rând, cu o săptămână în urmă, am adresat o întrebare publică premierului Ungureanu, la care nu am primit niciun răspuns: când anume se va apuca de autostrada Iaşi-Târgu Mureş (proiect care apare în programul de guvernare) şi când va face primul pas pentru sprijinirea concretă a lucrărilor la aeroportul Iaşi? N-am primit niciun răspuns. Nici nu mai vorbesc de atâtea nevoi pe care Iaşul le are, fiind discriminat de patru ani încontinuu, în raport cu sumele alocate altor muncipii comparabile ca populaţie, precum Cluj-Napoca.
Era obligatoriu ca premierul Ungureanu, născut la Iaşi, să vină cu proiecte clare pentru acest oraş, cu date precise, să înainteze finanţări exacte şi să propună idei fezabile care să schimbe viaţa locuitorilor acestui judeţ pe termen scurt şi mediu. Unde sunt proiectele, termenele şi finanţările pentru Iaşi?
Niciunul din aceste lucruri nu s-a întâmplat. Fără aceste priorităţi, prezenţa premierului şi a cabinetului său nu este decât o acţiune propagandistică, un joc de imagine ieftin, menit să schimbe percepţia publică şi să îndepărteze agenda mass-media de la adevăratele eşecuri ale acestui Executiv. Însă oamenii nu mai pot fi păcăliţi. Protestul spontan de vineri seara arată că lumea s-a săturat de „perdele de fum” şi că viaţa românilor nu se va schimba deloc în bine prin asemenea încercări de manipulare.
Priorităţile Guvernului Ungureanu sunt cu totul altele decât cele ale românilor. O arată însăşi acţiunile din aceste zile, când mai nimic concret nu s-a întâmplat. Aş vrea să ştiu şi eu, şi împreună cu mine mulţi alţi români, cât a costat toată desfăşurarea de forţe din aceste zile de la Iaşi, când miniştri, secretari de stat, consilieri şi personal administrativ au fost „detaşaţi” pentru a pregăti fără cusur venirea domnului Ungureanu? Aştept să mi se arate public nota de plată pentru această „paradă”, fără sens şi fără niciun fel de urmări concrete. Ieşenii nu se vor alege cu absolut nimic de pe urma acestor acţiuni.
Mai mult, acum, când Guvernul, premierul Ungureanu şi preşedintele Traian Băsescu au adus un nou eşec major pentru România, printr-o nouă ratare a accederii noastre în spaţiul Schengen, şeful Executului României se află pentru o şedinţă comună de guvern cu Republica Moldova… Când la Bruxelles se anunţa amânarea aderării României la spaţiul Schengen, şeful Executivului Român ciocnea şampanie la un banchet în cinstea sa…
Cred că acest caz va rămâne unic în istorie, dovadă clară de penibil, populism, autism politic şi dezinteres. Când România are probleme grave în ceea ce priveşte securitatea fronierelor, lupta împotriva criminaliăţii organizate şi a corupţiei, când diplomatic vorbind, datorită preşedintelui şi a ministrului de externe, producem gafă după gafă, semnalul pe care îl dă premierul Ungureanu este unul dezastruos. El arată întregii Europe o resemnare ruşinoasă şi mai indică faptul că şeful Executivului este trimis de preşedinte să trateze probleme bilaterale cu state din afara spaţiului comunitar, de la graniţa UE.
Nu vreau să fiu înţeles greşit, am tot respectul şi toată dragostea pentru românii de peste Prut şi cred că această problemă este una serioasă, profundă. Tocmai din acest motiv, aceasta nu trebuie amestecată cu obiective fundamentale pe care România trebuie să le îndeplinească la nivelul Uniunii Europene, pentru a nu mai fi un stat „de mâna a doua” în raport cu celelalte state membre. Şedinţa comună de Guvern cu Republica Moldova nu a fost decât un pretext, pentru a încerca să se mimeze un succes (vezi Doamne!) în politica noastră externă. O disimulare binecunoscută din repertoriul propagandist al lui Traian Băsescu. Cu populismul de-acum brevetat al preşedintelui, românii înţeleg că viaţa lor în Europa e mai puţin importantă decât relaţia cu cei de peste Prut.
De asemenea, cunoscând calculele şi metodele machiavellice ale lui Traian Băsescu, îi sugerez premierului Ungureanu să mediteze dacă nu cumva a fost împins, fără să-şi dea seama, de preşedinte să se facă de râs la Iaşi, discutând chestiuni „arzătoare” cu guvernul moldovean, în timp ce România era refuzată din nou să se alăture statelor din zona Schengen. Ridicolul situaţiei este cu atât mai mare cu cât nu preşedintele, ci premierul trebuia să se afle la întâlnirea Consiliului European, organism cu reprezentare a şefilor de guverne. Această practică ce datează încă de pe vremea supusului premier Emil Boc arată că nu s-a schimbat nimic în raporturile dintre preşedinte şi premier, Traian Băsescu în continuare fiind cel care dictează acţiunile şi politica Executivului, iar Ungureanu rămâne un simplu pion de imagine pe tabla sa de şah.
Din nefericire, cu Traian Băsescu preşedinte şi cu Mihai Răzvan Ungureanu premier, ne-am făcut din nou de râs în ţară şi în străinătate. Presa internaţională a arătat că prestaţia preşedintelui a fost una penibilă, iar acţiunile din aceste zile de la Iaşi au demonstrat că acest Guvern este unul incompetent, fără viziune şi fără proiecte, care nu-şi propune să facă nimic pentru români, ci doar să-i păcălească.

Reclame

One response to “De ce nu am participat la banchetul organizat la Primărie şi ce legătură există între „eşecul Schengen” al Guvernului Ungureanu şi acţiunea propagandistică de la Iaşi

 1. Bine ati facut.
  Pe mine personal, care desi nu sunt membra PNL ,dar am votat din ’90 cu acest partid istoric considerand ca reprezinta Romania si natiunea ,ma consterneaza un lucru :
  De ce sunt reimprospatati unii memebrii pdl ,,marcanti „din provincii si pusi pe liste de candidati pentru primari ,etc.? Mai concret ,in judetul Suceava nu s-a gasit un om mai de soi pentru a candida la primaria din Radauti decat Jupan Petru Carcalete care a facut seu in timpul conducerii ISJ Suceava?
  Sa stiti ca o mare parte din credibilitatea electoratului se pierde.Acelasi lucru se intampla si la Campulung.Domnul Flutur este chiar fericit si ii felicita pentru realizari pe acesti teribili indivizi care au adus bani pentru pdl pe toate caile si acum sunt resapati si trecuti la PNL.Se mai si lauda ca aduc oameni.
  Cred ca sunt destui intelectuali sau oameni seriosi care ar putea sa reprezinte acest partid in teritoriu.Trebuie cautati de liderii organizatiilor numai.
  Si atunci au dreptate tinerii din Piata Universitatii sa afirme ceea ce afirma?
  Au dreptate pensionarii sa voteze cu DD?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s