De ce am propus organizarea unui miting USL. Câteva concluzii după ziua de ieri

Încă de anul trecut şi chiar din momentul tăierii salariilor cu 25%, a creşterii TVA de la 19% la 24%, a trecerii celor 14 legi importante prin procedura asumării răspunderii, am ştiut că regimul Băsescu-Boc nu se va sfârşi în linişte, la termen. Am ştiut că oamenii nu vor accepta la nesfârşit să fie păcăliţi, sfidaţi şi ignoraţi de un partid care şi-a creat o majoritate parlamentară prin fraudă, şantajând şi aducând trădători de la alte formaţiuni politice. Nivelul de trai al oamenilor a coborât dramatic, puterea lor de cumpărare s-a redus alarmant, iar explozia preţurilor la utilităţi, carburant şi produse alimentare i-a pus într-o situaţie disperată.
Săptămânal, când merg în satele şi oraşele din Moldova, simt că răbdarea oamenilor se apropie de sfârşit şi că cei mai mulţi dintre ei au văzut în vestea comasării alegerilor cea mai evidentă încercare de fraudă din ultimii douăzeci de ani. Tineri, în vârstă, intelectuali sau oameni din agricultură, îmi spun constant: „Domnule Fenechiu, aşa ceva nu se mai poate! Băsescu şi cu Boc nu vor pleca nici după alegeri! Românii trebuie să le arate starea de spirit din ţară, iar ei să plece imediat!”
N-am putut sta deoparte tocmai acum! Am simţit pulsul străzii încă de duminică, la protestul tinerilor liberali de la Iaşi. „Trompetele” prezidenţiale au încercat să deturneze o mişcare firească şi să facă marea „dezvăluire”, că Relu Fenechiu a fost văzut la miting. Nu era niciun secret şi asta ştiau foarte bine toţi cei prezenţi, indiferent că erau liberali din filială, simpatizanţi sau oameni fără convingeri politice ferme. S-a confirmat atunci că oamenii vor o exprimare clară a alternativei politice, iar implicarea noastră le arată în fiecare minut că noi suntem alături de ei în stradă, în vreme ce guvernanţii stau ascunşi prin birouri sau la cabane la munte.
Foarte mulţi dintre cei au participat duminică la Iaşi, oameni care erau membri PNL, mi-au spus că cei din Piaţa Universităţii trebuie ajutaţi, susţinuţi, altfel protestul lor va fi decredibilizat de aparatul de manipulare portocaliu. Ieşenii au ieşit în stradă pentru a da un semnal că un miting asumat de PNL nu înseamnă confiscarea doleanţelor lor, ci tocmai punerea acestora într-un cadru mai bine structurat politic, mai concret şi mai bine organizat.
Luni am propus Biroului permanent al PNL organizarea unui miting de amploare la nivelul Capitalei. Mulţi colegi din USL au privit iniţial cu reţinere această iniţiativă a mea, temându-se că Puterea va manipula această acţiune împotriva noastră, iar oamenii din Piaţa Universităţii nu vor fi de acord cu această idee. Dar realitatea politică dovedeşte că nu m-am înşelat.
Mitingul de ieri din capitală, de la Arcul de Triumf – Bulevardul Kiseleff – Piaţa Victoriei, a fost o explozie populară, iar cei peste 20.000 de participanţi au venit din solidaritate. Oamenii au vrut să elimine şi o teză falsă împrăştiată de agitatorii puterii. Ideea conform căreia toţi politicenii sunt o apă şi-un pământ şi toate partidele sunt la fel de odioase, este o generalizare grosolană şi stupidă. În primul rând, nu poţi compara PNL, un partid istoric, cu un trecut extraordinar, cu PDL, o zămislire postcomunistă, născut din trădări şi reconvertiri succesive, fără nicio direcţie sau vreo doctrină autentică.
De asemenea, nu poţi compara lideri fabricaţi ca Traian Băsescu sau Emil Boc, cu oameni precum Crin Antonescu şi Victor Ponta, care nu au făcut parte din structurile Securităţii sau ale PCR şi nu şi-au vândut în repetate rânduri colegii şi partenerii politici.
Catastrofa în care ne-a aruncat în ultimii doi ani PDL nu poate fi comparată cu perioada guvernării liberale din 2007-2008, ani în care toţi românii au simţit că în ţara lor se poate trăi şi decent. Şi comparaţiile pot continua la nesfârşit.
Atmosfera din timpul mitingului a fost extrordinară, am vorbit cu oameni din toate colţurile ţării care vroiau să-şi exprime bucuria că am „coborât” în stradă alături de ei. Sloganurile de partid au fost puţine, la fel ca şi elementele distinctive ale PNL, cum ar fi sigle, bannere, pancarte. Discursurile celor de scenă au fost sincere şi directe şi ele au fost completate cu cele mai inspirate şi directe scandări. Pot spune că majoritatea celor prezenţi erau simpatizanţi liberali, care au vrut să vină pentru a-şi exprima nemulţumirea într-un cadru organizat. Ei au cerut la unison demisia lui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi alegeri anticipate.
Aceste trei solicitări sunt cele mai puternice şi ele practic circumscriu toate celelalte doleanţe exprimate în ultimele zile în Piaţa Universităţii şi în manifestaţiile din ţară. Puse cap la cap, aceste trei solicitări ar da un nou preşedinte, care ar fi într-adevăr reprezentativ pentru toţi românii, un Parlament legitim, şi un guvern al cetăţenilor acestei ţări. Alegerile anticipate ar curăţa spectrul puterii din organul reprezentativ al României, eliminând pe cale democratică mare parte din traseiştii care au înşelat voinţa oamenilor şi au sărit în barca lui Băsescu şi Boc, fiind şantajaţi cu dosare sau răsplătiţi cu bani din fondul de rezervă al Guvernului, adică din banii noştri, ai tuturor.
Evident, că nu au lipsit de la miting agitatorii de profesie, securiştii infiltraţi printre oamenii oneşti, provocatorii cu experienţă în diversiuni. Aceştia aveau sarcina de a crea haos, dezordine şi violenţă pentru ca apoi aplaudacii prezidenţiali să strige că asta s-a dorit iniţial. Din fericire, nu le-a ieşit planul, iar strategia compusă de Traian Băsescu-Gabriel Oprea-Traian Igaş s-a dovedit încă un mare eşec în faţa voinţei populare.
Mitingul de ieri a mai arătat un lucru important: faptul că USL este singura alternativă viabilă, autentică şi credibilă la regimul Băsescu-Boc. Sondajele de opinie realizate în ţară (înaintea manifestaţiilor care au debutat la 13 ianuarie!) au fost, iată!, dublate de reprezentarea efectivă, în stradă, a forţei alianţei. USL nu trebuie să cadă în capcana pe care o întind propagandiştii de profesie!
Uniunea Social-Liberală este văzută de majoritatea românilor ca o şansă dublă, care ar putea scăpa România nu numai de o guvernare dezastroasă, ci şi de un preşedinte care i-a umilit şi păcălit pe români până la limita suportabilităţii. Oamenii au înţeles că doar mişcările de stradă, presiunea politică exercitată de USL şi solidaritatea cetăţenilor vor alunga aceşti hoţi de la conducerea ţării!
Manifestaţia de la Arcul de Triumf a arătat celor din ţară că se pot baza pe USL, ca pe singura alternativă posibilă. Respingerea in corpore a întregii clase politice este doar în avantajul puterii, pentru simplul fapt că ei nu doresc altceva decât disiparea energiilor şi a alternativelor politice, puterea rămânând astfel, în continuare, în mâinile lor. Oamenii au mai înţeles că nu există absolut niciun risc de confiscare a vreunui miting, ci un avantaj enorm, acela de a corobora expresia unei revolte populare şi spontane cu mesajul clar al unui orizont politic foarte bine închegat. Mitingul USL a dublat „vocea străzii”, indicând că Opoziţia nu e o simplă sintagmă, ci o întruchipare autentică, profund solidară cu doleanţele lor.
Sper ca protestele să continue până când vom obţine alegeri anticipate, demisia lui Băsescu şi a guvernului de incompetenţi. Dacă nu ar fi luna ianuarie, ci aprilie sau mai, cu temperaturi prietenoase, aş putea jura că aceşti primitivi de la putere vor da bir cu fugiţii în maxim două săptămâni!
 Ca politicieni responsabili, cred că avem datoria să-i susţinem pe cei din stradă pentru că ei ne-au trimis în Parlament. Ei ne arată care este dorinţa lor, de vreme ce instituţia cea mai reprezentativă într-o democraţie este astăzi blocată de fraudele şi abuzurile repetate ale Puterii, la ordinele lui Traian Băsescu. A sta deoparte înseamnă a da un mesaj neutru, care nu este nici adevărat şi nici în favoarea noastră. A sta deoparte înseamnă aroganţă şi nepăsare faţă de cei români.
Este clar pentru oricine de acum că nimic nu va mai fi ca înainte în guvernarea Băsescu-Boc. Indiferenţa, aroganţa, minciuna, disimularea primitivă, manipularea grosolană au primit un răspuns extrem de convingător. Acest regim s-a construit pe minciună şi va sfârşi aşa cum merită, adică în uralele mulţimii. Vă felicit, dragi români, v-aţi recăpătat înapoi demnitatea! Acum urmează să ne recuperăm şi ţara!

Reclame

3 responses to “De ce am propus organizarea unui miting USL. Câteva concluzii după ziua de ieri

 1. GREVA PARLAMENTARA PRESUPUNE CA OPOZITIA SA NU FACA NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE

  Astazi incepe sesiunea parlamentara si tot astazi grupurile partidelor parlamentare ar trebui sa faca nominalizari pentru posturile care le revin in Birourile permanente din camera Deputatilor si Senat, conform algoritmului.

  Opozitia a anuntat greva parlamentara, specificand foarte clar ca acest lucru presupune neparticiparea la sedintele Birourilor permanente, la ale plenului si ale comisiilor.
  Pentru ca aceasta greva sa fie coerenta si sa aiba urmarile scontate, Opozitia NU trebuie sa faca nominalizari pentru posturile care ii revin, conform algoritmului, in Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.
  ACELE POSTURI NU POT FI OCUPAT DE PUTERE.

  NUMAI IN ACESTE CONDITII orice actiune a Puterii in Parlament va fi total lipsita de legitimitate.
  Mai mult:
  Puterea NU va putea lua decizii legale- si orice va intreprinde va deveni nu doar contestabil, dar si fara suport legal (deci, fara efecte)- este inutil sa detaliez, de ce.
  Le place sau nu le place celor de la Putere, cadrul legal din Romania este democratic.
  Pana acum, Puterea, desi a incalcat democratia, S-A FOLOSIT de cadrul legal democratic pentru a-si legitima, intern si extern, demersurile abuzive.

  Daca Opozitia face nominalizari in Birourile permanente dar reprezentatii ei nu se prezinta la sedinte, Puterea continua sa functioneze legitim la nivel parlamentar, pe principiul majoritatii.

  Sa se adune cei aflati la putere, sa se aleaga intre ei (evident, conform algoritmului) si sa vada daca pot functiona FARA ca opozitia sa aiba reprezentanti in forurile de conducere ale camerelor Parlamentului.

  Este evident ca doar astfel poate fi pusa presiunea necesara pe Putere.

  Repet, daca Opozitia va face nominalzari pentru Birourile permanente, va legitima viitoarele actiuni ale Puterii chiar daca nu se va prezenta la sedinte.

  In conditiile in care Opozitia nu face nominalizari pentru Birourile permanente, desi ramane prezenta in Parlament- aspect obligatoriu pentru a se putea pune REAL presiune pe Putere, nu doar la nivel simbolic (actuala putere nu este sensibila la simbolistica, neavand valori si repere)- pune guvernanta in situatia de negitimitate a demersurilor.

 2. COMPLETARE

  DACA OPOZITIA NU FACE NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE SE CREEAZA O NOUA SITUATIE DE INVALIDARE A DECIZIILOR PUTERII IN PARLAMENT

  Cunosc decizia (aberanta) a Curtii Constitutionale conform careia Birourile Permanente pot functiona indiferent de membrii PREZENTI la sedintele lor.

  Prin solutia propusa acum s-ar crea o dituatie complet diferita fata de cea asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

  Daca Opozitia NU isi nominalizeaza membri in Birourile permanente (ca expresie a grevei parlamentare) Birourile permanente NU sunt complete.
  Deci, NU este situatia pentru care s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

  Curtea Constitutionala a dat solutia pentru situatia in care Birourile permanente sunt complete (dar membrii nu se prezinta la sedinte), nicidecum pentru cea in care pe posturile care revin Opozitiei, conform algoritmului, nu au fost facute nominalizari in debutul sesiunii parlamentare.
  Pe cale de consecinta, TOATE deciziile puterii sunt contestabile in aceasta noua situatie, chiar la Curtea Constitutionala.

  Dupa ce Puterea isi nominalizeaza oamenii in Birourile permanente, Opozitia se poate adresa Cuertii Constitutionale semnalandu-i noua situatie si ilegitimitatea actiunii parlamentare a Puterii.
  Sa se pronunte din nou Curtea Constitutionala asupra acestei NOI situatii.
  Ma indoiesc ca va da castig de cauza Puterii!
  In al doilea rand, nefiind facute nominalizari, apare si problema de legitimitate “morala” a Puterii de a lua decizii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s