Politizarea funcţiilor publice: incompetenţă sau tainul portocaliu?

Zilele trecute, un grup de şase senatori PDL, în frunte cu Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, au înaintat Senatului României o propunere legislativă „de modificare şi completare a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi a Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”.

Practic, prin această iniţiativă, reprezentanţii Partidului Democrat Liberal doresc să elimine imposibilitatea persoanelor aflate în funcţii publice de a candida pentru ocuparea unor funcţii alese (deputaţi, senatori, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri, etc.) decât după încetarea raporturilor de serviciu.

Cu alte cuvinte, PDL doreşte ca orice funcţionar public să nu fie nevoit să îşi dea demisia din funcţia pe care o deţine dacă vrea să candideze, ci doar să îşi suspende activitatea. Dacă respectivul candidat ar fi să nu câştige bătălia electorală în care s-a angrenat, atunci acesta se poate întoarce bine mersi la muncă, ca după un concediu electoral…

Nu ştiu ce părere aveţi dumneavoastră despre acest demers, însă mie îmi ridică trei semne mari de întrebare:

1. În primul rând, acţiunea PDL vine să demonstreze ce eu acuz de ceva timp şi anume faptul că actualii guvernanţi, politizând funcţiile publice, au înlocuit profesioniştii în domeniu cu politruci puşi acolo prin decizii de partid. Deşi această politică de resurse umane a PDL nu mai surprinde pe nimeni (vezi numirea domnului Oprea în fruntea filialei Iaşi), aparent aceştia se confruntă cu o reală problemă dacă nu mai are cine candida şi “performantul” domn ministru Igaş trebuie să îşi lase subalternii să candideze, nu credeţi?

2. Adevăratul motiv pentru această propunere legislativă este faptul că toţi cei aflaţi în funcţii publice de conducere îşi cer acum dreptul pentru toţi banii direcţionaţi de-a lungul acestui mandat către visteria portocalie. Şi ce recompensă este mai bună pentru un director de instituţie de stat decât posibilitatea de a candida la o funcţie de deputat sau senator, fără să îşi rişte funcţia în caz că pierd?

3. Problema cea mai mare în acest caz este faptul că, odată schimbat, Statutul Funcţionarului Public va permite tuturor reprezentanţilor Statului în teritoriu să se folosească legal de instituţia pe care o conduc atât financiar, cât şi ca influenţă, pentru a avantaja PDL la un tur de alegeri şi aşa comasate. Cum poate fi etică şi morală o asemenea strategie?

Închei cu o nedumerire. Vă aduceţi cu toţii aminte cum, în 2006, domnul Vasile Blaga, pe atunci Ministru al Administraţiei şi Internelor, pleda pentru depolitizarea funcţiei publice. Mai mult, în luna martie a anului trecut, domnul Emil Boc anunţa în stilul caracteristic un proiect de lege privind depolitizarea funcţiei publice, „aceasta fiind o provocare principală rămasă pentru Guvern în perioada următoare”.

Sunt curios, domnii Blaga şi Boc încă mai cred că palierul politic „trebuie definit clar” de cel nepolitic sau li se pare mai relaxantă campania electorală de la sfârşitul anului dacă toţi prefecţii sau directorii de companii şi instituţii de stat se vor regăsi pe liste electorale, pe afişe şi bannere sau pe listele de donatori ale partidului?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s