Pleacă NOKIA din România? Nici o problemă, facem Roşia Montana!

Plecarea NOKIA din România aduce un derapaj enorm bugetului de stat al României. Cu toate componentele sale: investiţii, producţie, export, taxe şi impozite. Pierderea celui mai mare producător de pe piaţa IT&C din România va genera un deficit de 1% din PIB-ul României. Practic această sumă este mai mare decît totalul fondurilor alocate de România pentru cercetare şi inovare, în anul 2011!

Plecarea companiei finlandeze nu este însă întîmplătoare şi nici străină de ceea ce se întâmplă în România din 2009.

Aduceţi-vă aminte că Finlanda este una din cele două ţări din spaţiul comunitar (alături de Olanda), care şi-a exercitat dreptul de veto, pentru a bloca aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Insecuritatea frontierelor, lipsa de voinţă politică a actualei guvernări, marfa de contrabandă din Asia şi din alte părţi ale lumii care intră în România, fără taxe, a avut un efect direct asupra deciziei NOKIA. Mai mult, decizia statului român de a sabota companiile olandeze sau cele româneşti care importau diverse produse florale, a îngrijorat NOKIA că poate fi supusă unui asemenea tratament răzbunător, iraţional! Ce, dacă florile au bacterii telefoanele nu pot avea viruşi?

Companiile multinaţionale resimt din plin mediul ostil la care sunt supuse. Atmosfera este special creată de Guvern, de organismele de control financiar şi fiscal (ANAF, Garda Financiară, ITM, Protecţia Consumatorului, autorităţile locale „portocalii”), pentru a exercita presiuni suplimentare, în perspectiva „contribuţiilor” financiare în vederea campaniei electorale de anul viitor. Pentru că agenţii economici mici şi mijlocii, au fost decimaţi (aproximativ 150.000 de firme au fost închise începînd cu 2009, România fiind prima ţară din Europa de Est la numărul de firme lichidate) de măsurile Guvernului Boc, atenţia şantajului se va îndrepta către multinaţionale. Acestea nu sunt dispuse să plătească „taxă de protecţie” autorităţilor române şi, astfel, vor închide sucursalele.

Piaţa IT&C românească este suprapopulată cu mărfuri contrafăcute, mai ales în ceea ce priveşte telefoanele mobile, iar operatorii pot confirma acest lucru. Există sute de „magazine online” şi persoane fizice care vînd nestingherite replici ale telefoanelor NOKIA. Mass-media şi mediul online sunt pline cu oferte generoase, tentante, cu asemenea produse. Autorităţile române nu au făcut nimic în acest sens.

NOKIA a investit la Jucu (Jud. Cluj) o cifră estimată la 60 de milioane de euro şi a obţinut de la statul român diverse forme de sprijin (teren, scutiri de taxe, etc.), care înseamnă aproape 30 de milioane de euro. Aceşti bani nu pot fi recuperaţi în niciun fel de guvernul Boc!

În Judeţul Cluj şi în împrejurimile oraşului lui Emil Boc s-au făcut investiţii anunţate cu surle şi trâmbiţe ca fiind meritul fostului primar, Emil Boc. Indiferent pe cei căi au venit acestea, ele au fost o formă de a pune o presiune artificială pe bugetul de stat. Drept consecinţă, statul român a investit sume colosale în lucrări de infrastructură şi utilităţi, pentru a satisface nevoile investitorilor. Numai în ultimii doi ani, firme precum ING, URSUS, şi iată acum – NOKIA, au părăsit Cluj-ul sau municipiul Cluj-Napoca. Declaraţiile mincinoase ale premierului Emil Boc, ale preşedintelui Băsescu şi ale altor lideri din coaliţia guvernamentală au acoperit această tendinţă.

Alegerile locale şi anticipate pentru CL şi primăria Cluj-Napoca au fost câştigate prin păcălirea electoratului, atât în 2008, cât şi în 2009! S-a minţit grosolan că oraşul Cluj-Napoca este un succes al echipei locale a PD-L, cînd de fapt, era rodul guvernelor anterioare care investiseră în Cluj-Napoca ca pol de creştere. Prin comparaţie, guvernul BOC a condamnat la subdezvoltare oraşe precum Iaşi, Constanţa sau Timişoara, tocmai pentru că nu aveau primari portocalii!

Astfel, numai în ultimii doi ani (cu ultimul eşec pe listă, NOKIA), în judeţul Cluj-Napoca, peste 3000 de oameni au rămas şomeri, numai din plecare a 3 consorţii – ING, URSUS, NOKIA!

Plecarea companiei NOKIA din judeţul Cluj este doar un prim semnal al unei grave crize de credibilitate care va determina şi alte multinaţionale să-şi relocheze punctele de produţie. Fostul premier Tăriceanu dădea exemplul companiei MERCEDES, care a ales Ungaria ca destinaţie, tocmai din cauza rechinilor imobiliari din Cluj, cu implicarea „discretă” a autorităţilor locale. Era clar că cele 300 de hectare de care MERCEDES avea nevoie, ar fi trecut prin buzunare „portocalii”, flămînde în perspectiva campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare din 2008.

România a ratat practic în ultimii 3 ani, o etapă importantă, care s-a petrecut în Europa Centrală şi de Est, în ţări precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. România, prin incompetenţa guvernării Băsescu-Boc, nu a reuşit să profite de operaţiunile de relocare a unor mari companii. Dacă NOKIA a stat nici 3 ani în România, aceasta arată că ţara noastră nu a reuşit să fie un punct intermediar pe harta relocărilor operaţiunilor de producţie a multinaţionalelor dinspre Europa de vest, spre Asia Centrală şi de Est. Începute în 2006, aceste investiţii aveau un orizont cu foarte bune perspective. În drumul inevitabil spre zona asiatică, imperiul producţiilor de IT&C, ar fi fost pentru cel puţin un deceniu, o gură de oxigen nemaipomenită pentru o economie emergentă, aşa cum este cea românească.

Guvernarea Băsescu-Boc anulează astfel un avantaj pe care-l avea România în domeniul IT&C. Forţa de muncă ieftină, pregătită, putea fi un nivel suplimentar producţiei din domeniul înaltelor tehnologii. Piaţa de software, împreună cu producţia de IT&C avea toate ingredientele, aşa cum s-a dezvoltat în 2007 şi 2008, să  transforme România într-un pol regional de atragere a unor asemenea pachete investiţionale.

Guvernarea actuală nu are soluţii, viziune şi nici voinţă pentru a preîntâmpina plecarea multinaţionalelor, generarea unor noi investiţii şi reducerea şomajului.

Ca o concluzie a acestei poveşti halucinante, în decursul zilei de ieri, domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul prim-ministru Emil Boc au ieşit într-un stilul lor profetic caracteristic pentru a propovădui adevăratele motive pentru plecarea concernului finlandez. Aparent, i-am ţinut pe loc cu birocraţia noastră şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante.

Problema cea mai mare pentru guvernanţii noştri este însă faptul că şi pe potenţialii investitori, cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Negră care vor să exploateze aur, îi paşte acelaşi pericol. Ce ne facem noi dacă nu se mai face proiectul Roşia Montana, nu e aşa, domnule preşedinte?

Reclame

One response to “Pleacă NOKIA din România? Nici o problemă, facem Roşia Montana!

  1. Desi nu citesc blogurile politicienilor, trebuie sa recunosc ca acest material este foarte corect.
    Nokia nu e nici primul si nici ultimul investitor care va pleca!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s