Scrisoare deschisă adresată Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, doamna Anca Daniela Boagiu

Stimată doamnă ministru,

În urmă cu o săptămînă, mi-am exprimat, prin intermediul unei alte scrisori deschise, dezacordul față de activitatea dumneavoastră din cele aproape 10 luni de cînd aţi preluat portofoliul Transporturilor şi Infrastructurii. Remarc că toți miniștrii pedeliști care au ocupat fotoliul deţinut de dumneavoastră în acest moment au dat dovadă de incompetenţă în acest domeniu atît de important pentru dezvoltarea României.

Ca atare, vă anunț faptul că vă voi atrage atenţia public de fiecare dată cînd voi avea motive să cred că anumite acţiuni ale dumneavoastră ca ministru al transporturilor şi infrastructurii vor avea consecinţe de ordin geostrategic şi economic deosebit de grave pentru ţara noastră, cum este cazul şi în această situaţie delicată pe care v-o expun în această scrisoare deschisă.

Încă din 2003, un grup de experţi ai Partidului Naţional Liberal a argumentat importanţa crucială a susţinerii de către România a construcţiei unei Axe Autostradale Vest – Est de anvergură regională: Coridorul Budapesta – Odessa. Această axă rutieră rapidă, ce ar traversa ţara noastră pe ruta Oradea – Cluj-Napoca – Târgu Mureş – Iaşi, ar permite ţării noastre să polarizeze legătura între Europa de Vest, pe de o parte, şi întregul spaţiu aflat la nordul Mării Negre (Republica Moldova, sudul Ucrainei, precum şi zona de sud-vest a Rusiei).

Este important de subliniat faptul că, dacă România nu va lua măsuri în vederea obţinerii unei investiţii pentru acest proiect, atunci acesta va fi realizat cel mai probabil pe o rută alternativă, ce trece prin Kiev, Lvov şi Cracovia, înspre Praga şi Berlin. Aceasta ar fi a doua pierdere deosebită pentru România, după ce legătura între Europa şi Balcani s-a dezvoltat în principal pe ruta Coridorului X Pan-European, pe ruta Budapesta / Zagreb – Belgrad – Sofia / Salonic, rută care este deja acoperită într-o proporţie covîrşitoare de autostrăzi.

În perioada 2007 – 2008, guvernul liberal condus de domnul Călin Popescu-Tăriceanu a realizat studiul de prefezabilitate pentru construcţia Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, stabilind toate detaliile tehnice şi economice necesare pentru transpunerea acestui proiect în realitate, proiect de care Partidul Democrat, partidul care v-a numit pe dumneavoastră ministru, pur şi simplu şi-a bătut joc.

Acţiunile dumneavoastră de a bloca, în mod absolut nejustificat, construcţia autostrăzilor Borş – Târgu Mureş şi Târgu Mureş – Iaşi aduc, fără dubiu, o contribuţie importantă pentru marginalizarea României faţă de reţeaua rutelor majore de transport ale regiunii, care, mai important, sunt şi rute de dezvoltare economică, socială şi culturală. Acest lucru ar trebui să fie evident pentru un ministru al Transporturilor, dar cum Iaşiul este trecut la „diverse” în agenda PD de guvernare, nici nu mă aşteptam să nu fie ignorat.

De asemenea, doresc să vă atrag atenţia asupra capitolului 16 din „Programul de Guvernare 2009 – 2012” al partidului din care faceţi parte, care stabileşte ca principal obiectiv „diminuarea dezechilibrelor regionale existente”.

Prin blocarea proiectului de conectare a Moldovei printr-o autostradă cu Transilvania şi restul Europei de Vest, realizaţi inversul acestui angajament. Astfel, eu personal vă consider motivul adîncirii disparităţilor regionale între restul României şi Regiunea de Nord-Est a ţării, care la ora actuală, doamnă ministru, este cea mai vitregită regiune a ţării din punct de vedere economic.

În consecinţă, vă solicit următoarele:

1)    Efectuarea de urgenţă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, a demersurilor necesare pentru promovarea Coridorului Budapesta – Odessa, în scopul recunoaşterii acestuia ca parte a principalelor Axe Strategice de Transport din Europa.

2)    Demararea imediată a procedurilor pentru execuţia Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, în regim de concesiune, prin asigurarea resurselor financiare prin restribuire din alte surse sau prin eficientizarea cheltuirii banului public de către guvernul din care faceţi parte.

3)    Deblocarea cît mai rapidă a proiectului Autostrăzii Transilvania, prin asumarea şi îndreptarea greşelilor pe care ministerul condus de dumneavoastră şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România le fac cu privire la implementarea acestui proiect şi care constituie adevărata cauză a creşterii costurilor asociate cu construcţia acestei autostrăzi.

Stimată doamnă ministru Anca Boagiu, aștept din partea dumneavoastră un plan de  măsuri pentru remedierea acestor probleme punctuale. În cazul unui nou refuz și afișării unei atitudini sfidătoare, mă văd nevoit să solicit, în mod oficial, demisia dumneavoastră din fruntea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

 Relu Fenechiu,

Deputat PNL Iaşi

Reclame

One response to “Scrisoare deschisă adresată Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, doamna Anca Daniela Boagiu

  1. Domnule Fenechiu,doamna Boagiu nu vrea sau nu poate sa faca coridorul european pe la Cluj-Iasi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s