Scrisoare deschisă adresată guvernatorului Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu

Domnule Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României,

Am urmărit cu interes declaraţiile dumneavoastră de la conferința de presă susţinută astăzi, 25 mai 2011, și doresc să vă spun că am rămas, cel puţin, mirat de discursul dumneavoastră.

Am constatat cu stupoare că din funcţa onorabilă şi teoretic apolitică, de guvernator al BNR, pe care o dețineți, v-ați transformat peste noapte în analist politic și emiteți judecăţi de valoare lipsite de profesionalism. Nu ştiu dacă doar ați stat prea mult pe lîngă domnul Emil Boc şi v-ați molipsit din naivitatea demagogică a primului-ministru sau sunt alte constrîngeri la mijloc, însă consider că o conferinţă de presă susţinută de liderul Băncii Naţionale nu este un loc propice pentru discuţii despre strategiile partidelor, despre ce ar trebui să promită politicienii sau pentru analize privind deciziile politice din trecut.

Consider că declaraţia dumneavoastră conform căreia, în anul 2009, economia ţării era să facă “un infarct”, cauzat de cheltuielile sociale şi salariale aberante din guvernarea precedentă şi lipsa investiţiilor, este complet iresponsabilă şi lipsită total de profesionalism, în condiţiile în care acuzați Guvernarea PNL de lipsă de investiţii şi de o politică de destabilizare economică, prin umflarea salariilor, pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Conform afirmațiilor dumneavoastră, România a fost „inundată” în perioada 2006 – 2008 de capitaluri străine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzător, ceea ce a determinat un model de creştere economică nesustenabilă. Mai mult, ați apreciat iniţiativele Guvernului Boc din 2009 pînă în prezent, ca fiind corecte, dar percepute greşit în timpul aplicării.

Astfel, mă simt nevoit să vă aduc aminte domnule Isărescu de investiţiile susţinute de liberali în ţară, printre care enumăr Dacia, Nokia și Ford, investiții cu exporturile cărora se laudă constant actuala guvernare.

Mi se pare grav că dumneavoastră vorbiți de cheltuieli aberante în domeniul salarial şi social în perioada guvernării liberale, în condiţiile în care nimeni nu v-a auzit luînd poziţie în campania electorală din 2008, cînd Emil Boc striga cu toată forţa lui, săracul, că va mări salariile profesorilor cu 50%. Din poziţia de guvernator BNR, nu era responsabilitatea dumneavoastră să atrageți atenţia că economia nu poate susţine aşa o iniţiativă? Cînd domnul Tăriceanu a spus, în plină campanie electorală, că PNL nu este de acord cu o creştere imposibilă a salariilor, nu mai era aberant?

Observ că din noua poziţie de partener guvernamental, catalogați măsura creşterii TVA-ului drept o bîlbă, însă una argumentată de lipsa de sprijin politic în aplicarea totală a măsurilor de austeritate. Cu alte cuvinte, mai degrabă se tăia 15% din pensii, decît să fie crescut TVA-ul şi să creştem preţurile pentru toată lumea. Sunt de acord cu faptul că obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, însă nu poţi să afirmi acum că era de preferat să sacrifici veniturile unei clase sociale deja sub limita subzistenţei, decît să încerci să găsești o alternativă viabilă.

Domnule Isărescu, sunteți un profesionist desăvîrşit, dar mă miră sincer faptul că îi luați apărarea premierului Boc, lăudînd o guvernare lipsită de soluţii, marcată de falimente, salarii tăiate şi mii de români rămaşi fără locuri de muncă.

Cînd amanetezi economia ţării, înglodînd românii în datorii şi diminuîndu-le veniturile, nu ai cum să vii şi să declari, în calitate de guvernator, că măsurile macroeconomice ale Executivului sunt corecte şi au salvat ţara de la “infarct”. Asta mă face să cred, domnule Isărescu, că ori sunteți atît de naiv încît ați ajuns să credeți în declaraţiile PD, ori vi s-a amintit dinspre Palatul Cotroceni că ați fost printre puţinii români neafectaţi de micşorarea salariilor „nesimţite”.

Domnule Isărescu, consider că ar trebui să vă clarificați poziția cu privire la performanțele economice ale Guvernului Boc, pentru a demonstra faptul că sunteți un tehnocrat echidistant, așa cum vă impune funcția pe care o dețineți.

 

Deputat PNL de Iaşi,

Relu FENECHIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s