Relansare economică cu găuri în talpă

Hristos a Înviat!

Înainte de a trece la ceea ce doresc să vă spun, doresc să salut victoria domnului deputat Cătălin Cherecheş în cursa pentru fotoliul de primar al Municipiului Baia Mare. Aceste alegeri parţiale au fost un test util pentru eficacitatea electorală a Uniunii Social-Liberale, care a dovedit că o Opoziţie unită şi concentrată asupra scopului comun este aproape imposibil de învins de actualii guvernanţi, de oricîte fonduri de la bugetul de stat s-ar folosi în campanie. Cînd cîştigi un mandat din primul tur, la peste 51% din voturi, la o distanţă imensă faţă de actualul partid de guvernămînt, care prinde doar 13%, nu prea ţi se mai pot găsi motive pentru a contesta acest succes politic.

Acum, aş vrea să mai punctez anumite chestiuni despre două subiecte de actualitate: concluziile FMI privind stadiul economic al României şi declaraţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, din cursul zilei de luni.

În primul rînd, vreau să vă mărturisesc că mă bucur sincer că domnul Franks nu a găsit vreun cui sau vreo sticlă pe jos în acea vizită, pentru că mi-ar fi fost milă de domnul Cseke, care trebuia să îi explice domnului Traian Băsescu cum de nu găsesc nici un spital prin apropiere.

După ce şi-a reparat problema de imagine, şeful misiunii FMI în România a povestit planurile pentru strategia de guvernare pe 2011 şi 2012. Astfel, numărul de paturi din spitale va fi în continuare redus cu încă 3.500 până la sfîrşitul acestui an, se va institui sistemul naţional de coplată, şi mai puţini bani pentru sistemul medical, iar TVA, CAS şi alte taxe vor rămîne la fel de mari ca pînă acum. Nu prea coincid cu declaraţiile din 2008 şi 2009 a domnului Boc, nu? Nu-i nimic, nu a nimerit-o nici cu pensiile, nici cu învăţămîntul, nici cu salariile, deci nu este o surpriză…

Mai mult, s-ar putea să returnăm aproape un miliard şi jumătate de euro, pentru că domnul Boc şi „geniile” din jurul dumnealui nu au fost capabili să îi gestioneze. Aparent, premierul este aşa de obsedat de tăiat şi de economii, că nu poate cheltui nici banii care nu îi aparţin. Problema cu a face economii din fondurile UE este că acestea nu pot cumpăra biciclete pentru campania electorală, ci trebuie daţi înapoi.

În completare, domnul Franks a propus o soluţie pentru arieratele regiilor, temă deschisă şi de Traian Băsescu în mai multe rînduri: guvernul va apela la firme internaţionale de consultanţă pentru a recruta noi manageri pentru companiile de stat.

Managementul privat al companiilor de stat nu este o soluţie pe care eu o resping total. Doar că am cîteva nelămuriri. Care este motivul pentru care şi domnul Traian Băsescu şi domnul Franks s-au trezit deodată cu o grijă pentru modalitatea în care sunt conduse companiile de stat. Sunt managerii acestora, numiţi politic, responsabili pentru datoriile acumulate? Cred că domnul preşedinte a uitat de cine au fost numiţi acei directori.

Mai mult, să zicem că această soluţie ar fi fezabilă din punct de vedere al eliminării şefilor de regii cu interese politice. Cine ar vota alţi manageri în funcţie? Consiliile de administraţie? Păi, cine conduce acele consilii, Opoziţia?

Părerea mea este că această aşa-zisă soluţie este o altă formă de a se folosi de metodele profesioniste de redresare economică pentru a controla şi a direcţiona fonduri către PD-L.

Managementul privat pentru companiile de stat pot reprezenta o metodă foarte eficientă de a stimula competiţia şi producţia, în condiţiile în care se poate asigura corectitudinea procesului şi că guvernul va fi dispus să asigure recompensele financiare necesare unei conduceri cu adevărat competitive.

Cît despre declaraţiile domnului Traian Băsescu, vreau doar să punctez că domnul Boc este ocupat cu turneul pentru Congresul PD-L, aşa că nu era nimeni altcineva disponibil pentru a declara că ţara a ieşit din criză şi că totul este pe roze în economia românească.

Şi ştiţi părerea mea despre frecvenţa declaraţiilor victorioase a domnului viitor fost premier…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s