Domnule președinte, profitați de moțiunea Opoziției!

Astăzi în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului se va vota moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva modului în care guvernul Boc şi Traian Băsescu înţeleg procesul legislativ din România (sau mai bine spus modul în care nu înțeleg) și împotriva noului Cod al Muncii, furat dezbaterii publice.

Însă înainte de a discuta despre asta, vreau să vă cer părerea despre celelalte derapaje constituţionale ale celor de la putere.

La sfârşitul săptămânii trecute, Traian Băsescu a convocat (pentru a câta oară în actualul mandat de președinte al României?) şefii de filiale PD-L la Cotroceni pentru a încerca să îi convingă să accepte rocada între un premier aşa-zis tehnocrat şi Emil Boc într-un nou mandat de preşedinte de partid.

Se ridică iarăși un semn mare de întrebare: care este prerogativa constituțională conform căreia preşedintele ţării convoacă adevărate delegaţii permanente ale unui partid şi, mai grav, de ce trebuie președintele României să convingă liderii PD-L să înlocuiască premierul, dar totuşi să nu își canibalizeze preşedintele de partid după această mișcare? Nu domnul Boc e cel care a salvat națiunea de la dezastru? Sau acest lucru este valabil doar când pedeliştii fac declaraţii la televiziuni şi prin ziare?

Alta e realitatea: nu numai că Boc nu a salvat nimic, guvernarea fiind acceptată deja ca una dezastruoasă, dar este departe de a fi acceptat în partidul pe care încă îl conduce pe hârtie. Acesta este adevăratul motiv pentru care Traian Băsescu, ca un tătic al micului Boc, trebuie să intervină. Pentru că, în primul rând, e vorba de pielea lui. Când nu ai unde să te retragi după ce îți dispare controlul asupra structurii pe care o conduci cu mână de fier, nu mai ai cum să ţii cont de Constituţie şi de bun-simţ pentru a-ţi impune puterea.

E evident că echipa secretarului general PD-L Vasile Blaga ameninţă să împingă la vale autoritatea domnului preşedinte, scoțând mai întâi bolovanul Boc de sub roata căruței. Greii din partid din spatele mult mai popularului Blaga nu îl mai vor pe Emil Boc preşedinte pentru că vor să evite dezastrul iminent de la următoarele alegeri. Acest lucru este urmărit în fond şi de domnul Băsescu, dar de-abia pe planul al doilea, pentru că acum nu este dispus să renunţe la influenţa pe care i-o dă puterea funcției și caută mai întâi să facă ce trebuie pentru el.

Singura modalitate de a trage sforile în partid în continuare este să îşi impună marionetele în scaunul de la Palatul Victoria şi cel de preşedinte al partidului. Trecând peste nerușinarea în fața funcției de președinte de țară (deși nu ar trebui să trecem niciodată peste acest lucru), în negocierile din PD-L de până la Congresul din aprilie-mai, nevoie de Traian Băsescu au doar Boc și ai lui, pe post de sperietoare, iar Băsescu e dispus să facă acest abuz de putere pentru că șandramaua lui scârțîie cam tare.

Pentru ca pedeliștii să îl accepte mai ușor pe Boc ca președinte al partidului, trebuie ca acesta să fie la fel de viteaz ca domnitorii din istorie și vedeți deja cum economia duduie deși lumea moare de foame, sau cum deja este creștere economică în România, deși șomajul este cel mai mare după anii de după revoluție. Niciunuia dintre cei care conduc țara și PD-L nu le pasă de problemele cu adevărat grave din România. Este uşor să spui că ai salvat ţara de la colaps, că avem creştere economică, însă lumea s-a săturat de poveşti. Oamenii vor să simtă că așa este și atunci când merg la magazin și se întorc acasă doar cu o pâine și un pate.

Totuşi, cea mai mare ipocrizie din toată această strategie electorală este faptul că atât PD-L, cât și Băsescu, caută să îl scoată din scenă pe Emil Boc fără ca fiecare dintre ei să nu fie afectați, adică PD-L să nu piardă rușinos alegerile, iar Băsescu să nu piardă din putere, însă nici unii, nici celălalt nu reuşesc să găsească soluţia. Trebuie să trăieşti în lumea viselor pentru a crede că mai e dispus cineva să înghită povestea cum că Boc şi-a făcut atât de bine treaba, dar trebuie să lase locul altcuiva care să vină acum când toate sunt roz și rezolvate. În realitate, schimbarea din funcția de prim-ministru a lui Emil Boc este cea mai clară dovadă a jocurilor politice din interiorul PD-L, a efectelor grave pe care incompetenţa acestei guvernări le-a lăsat în buzunarele și în viețile românilor şi nu o mică reforma mimată de un partiduț subjugat de jocuri interne şi de interese politice mai mari decât poate duce.

Este clar, se simte un miros pregnant de fumigene… și nu țin minte articolul din Constituţie unde ar scrie că guvernarea se desfășoară ca o cursă de ştafetă. Cine ştie, poate versiunea Constituției de la Cotroceni are alte fonturi, însă, din păcate pentru domnul Băsescu, nu după acea variantă se conduce această ţară.

Pentru un singur lucru i-aș fi totuşi recunoscător domnului preşedinte şi anume dacă ne-ar spune nouă, Opoziţiei, că intenţionează să îl facă pe Boc să dispară de tot, cu sau fără moţiune. Nu de alta, dar nu am vrea ca domnul Lăzăroiu să ceară o statuie pentru un prim-ministru aruncat la coș după ce, eventual, scapă de o demisie prin moţiune.

 

Reclame

3 responses to “Domnule președinte, profitați de moțiunea Opoziției!

 1. Nu ne spuneti nimic nou domnule Fenechiu. Romania nu va mai fi un stat. Extremisti vor fura totul si va veti plinge degeaba oriunde in lumea asta inclusiv la TV. Puteti sa aveti si 90% intentie de vot acum, dar nu foloseste la nimic. Singura solutie este sa va dati demisia din parlament cu toti. Din pacate stiu ca securitatea conduce efectiv. Tot cum vrea ea se va face. Romanii nu mai conteaza. Ei nu au mai contat de cind s-a terminat la doilea razboi mondial. De atunci securitatea a distrus generatii intregi. Ce mai conteaza. Intr-o dictatura nu poti sa joci democratic. Nu a fost democratie niciodata in Romania. A fost mumai furt si manipulare.

 2. …Spun ce trebuie sa spun si fac ce trebuie sa fac!…
  Nu prea…., absent celebru de aseara!

 3. D-le deputat, va rog sa-mi confirmati daca modernizarea aeroportului Iasi depinde de votarea unui amendament la legea bugetului de stat, deci de votul majoritatii parlamentarilor.
  Deasemenea,ce credeti despre investitia Nokia de linga Cluj? Alegerea localitatii a fost influentata de premier sau nu?…pt. ca premierul este din zona.
  Marian Morarescu
  membru CALIS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s