Locuinţele de protocol ale RA-APPS – cadouri la preţuri de nimic pentru funcţionarii portocalii din Guvern

La sfârşitul lunii mai, în contextul dezbaterilor aprinse legate de tăierile salariilor bugetarilor şi ale pensiilor şi găsirea unor soluţii alternative pentru aceste măsuri aberante, un coleg parlamentar a afirmat că acceptă să locuiască într-o rulotă, astfel încât Camera Deputaţilor să nu mai cheltuiască sume atât de mari pentru cazarea deputaţilor în hoteluri de cinci stele. În acel moment, am afirmat public că nu sunt de acord cu o astfel de afirmaţie şi o asemenea atitudine nu este altceva decât o mostră de populism şi o luare în derâdere a Parlamentului ca instituţie supremă într-un sistem democratic.

Mi-am exprimat în nenumărate rânduri opinia că singurele soluţii de a aduce bani la buget se pot realiza doar prin măsuri stimulative ale sectoarelor economice, ale mediului privat, şi nu prin tăierea salariilor şi pensiilor. Totuşi, vâzând că opinia publică insistă în a oferi exemple precum cel al cazării parlamentarilor în rulote pentru creşterea contribuţiilor bugetare, am decis să adresez o interpelare Primului Ministru Emil Boc în care i-am solicitat să îmi comunice numele tuturor angajaţilor Guvernului (din aparatul de lucru al Primului Ministru, Secretariatul General al Guvernului şi din ministere) care beneficiază de locuinţe închiriate de la R.A – A.P.P.S., funcţiile ocupate de aceştia, contravaloarea chiriei pe care aceştia o plătesc, precum şi suprafaţa locuinţei ocupate, pentru fiecare angajat în parte.

Am făcut această cerere pentru a arăta că problema locuinţelor de protocol se aplică într-o pondere mult mai mare cercului guvernamental iar chiriile plătite de parlamentari sau suprafeţele ocupate de aceştia sunt la un nivel decent faţă de facilităţile de cazare oferite de RA-APPS demnitarilor şi funcţionarilor din Guvern, la preţuri aproape derizorii.

La începutul acestei sesiuni parlamentare am primit răspunsul la interpelarea depusă (cu întârzierea de rigoare) şi am fost şocat de unele date din lista primită de la Regia Autonomă a Patrimoniului Protocolului de Stat. Răspunsul doamnei Daniela Andreescu, Secretarul General al Guvernului, nu cuprinde, din motive de protejare a datelor personale, numele persoanei care are contract de închiriere cu RA-APPS, însă acestea sunt uşor identificabile întrucât lista cuprinde funcţia publică deţinută, valoarea chiriei şi suprafaţa utilă ocupată de persoana respectivă. Răspunsul poate fi accesat pe pagina web a Camerei Deputatilor, însa lista care cuprinde angajaţii instituţiilor publice care beneficiază de chirii la RA-APPS, contravaloarea acestora şi suprafaţa utilă ocupată o găsiţi aici.

Nu voi face niciun comentariu cu privire la demnitarii (miniştri, secretari şi subsecretari de stat) şi înalţii funcţionari publici care au primit locuinţe de protocol şi de serviciu de la RA-APPS. Această facilitate poate fi considerată firească, în condiţiile în care contravaloarea chiriilor este la un nivel proporţional cu serviciile oferite. Ideea de a nu acorda o locuinţă de protocol unui ministru, în condiţiile în care acesta nu deţine un imobil de locuit în Bucureşti, este la fel de nefericită pentru imaginea statului român, precum gândul de a muta parlamentarii în rulote. Este necesar însă sa fac două comentarii cu privire la închirierea locuinţelor RA-APPS către funcţionarii din instituţiile publice, aşa cum rezultă din datele primite de la Secretariatul General al Guvernului.

În primul rând, trebuie precizat că, în cazul închirierilor de imobile RA-APPS, valoarea chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere care se achită pe an pentru angajaţii instituţiilor publice, alţii decât miniştrii, este de 18600 RON, de unde rezultă o sumă medie de 1550 lei pe lună, diferenţa fiind suportată de fiecare chiriaş în parte. Totuşi, după cum veţi vedea, doar în foarte puţine cazuri nivelul chiriilor depăşeşte 1500 lei, astfel încât este limpede că acei privilegiaţi care beneficiază de locuinţe de protocol nu achită,  în realitate, niciun leu pentru chirie.

În al doilea rând, analizând cu atenţie lista primită, putem spune că suprafeţele utile pe care le ocupă unii dintre aceşti funcţionari, comparativ cu pretul chiriei plătite, sunt mai mult decât extravagante pentru piaţa imobiliară românească, în orice moment de înflorire sau decădere al acesteia. Din tabelul centralizat de SGG, am numărat că 112 funcţionari, excluzând din calcul persoanele cu rang de demnitar şi înalţii funcţionari publici (secretari generali şi secretari generali adjuncţi ai instituţiilor publice), ocupă o suprafaţă utilă ce depăşeşte 11000 de metri pătraţi. Comparativ, putem spune că aceşti 112 funcţionari ocupă o suprafaţă utilă aproape dublă faţă de toţi senatorii din Senatul României, Camera superioară a Parlamentului României, calculând o suprafaţă medie de 50 metri pătraţi pentru fiecare din cei 137 de senatori.

Nu fac aceste constatări în mod gratuit, neglijând rolul funcţionarilor din administraţia publică. Consider însă că trebuie să încetăm cu populismele, cu transmiterea mesajelor demogogice privind cheltuielile „exagerate” ale parlamentarilor şi să încercăm să ne concentrăm asupra soluţiilor reale de atragere de fonduri către bugetul de stat. Trebuie să se ştie că nu Parlamentul, ca instituţie, este vinovat pentru situaţia economică în care se află România, ci guvernul condus de Emil Boc.

Am oferit exemplul de la RA-APPS pentru a arăta că executivul nu are soluţii proactive pentru nicio situatie incompatibilă cu criza bugetară, complăcându-se cu situaţia actuală. Din păcate, există prea multe soluţii de relansare economică pe care Emil Boc nu le vede, propuse inclusiv de PNL, iar tăierile salariilor şi pensiilor nu fac decât să arate neputinţa executivului (a se vedea inclusiv prevederile aberante ale Legii Sistemului Unitar de Pensii Publcie – obiectivul pentru care puterea portocalie a călcat în picioare tot ce înseamnă ordine constituţională şi legislativă în această ţară).

Lista titularilor de contract, angajati ai statului român, care beneficiază de locuinţe închiriate de RA-APPS.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s