Parteneriat pentru dezvoltarea Iasului

La sfârşitul săptămânii trecute am prezentat, într-o conferinţă de presă,  o propunere de parteneriat între partidele politice din Iaşi pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului şi judeţului Iaşi.

Reafirm această idee şi doresc să aduc toate clarificările care se impun. Este vorba de un parteneriat informal între PNL, PSD şi PD-L pentru o serie de iniţiative concrete, fără interes politic, dar în beneficiul ieşenilor. Nu am vorbit şi nu vorbesc neapărat despre un document scris şi semnat de liderii partidelor. Mă refer strict la o înţelegere firească, un „gentlemen’s agreement”, realizat cu scopul de a elimina orice abordare negativă sau piedică pusă de un partid politic în calea realizării unui proiect de interes public, fie că vorbim de nivelul Consiliului Local Iaşi, Consiliului Judeţean, sau chiar la nivelul Parlamentului şi al Guvernului.

Această înţelegere se opreşte cu siguranţă aici. Afirm foarte clar că nu propun nicio înţelegere pre-electorală sau un program politic comun cu PSD sau PDL în orizontul anului 2012. Am propus şi susţin în continuare doar crearea unui front comun al tuturor partidelor din Iaşi pentru finalizarea iniţiativelor blocate până în acest moment, în funcţie de interesele fiecăruia. 

Înţelegerea se rezumă strict la sprijinirea, fără rezerve, a următoarelor chestiuni punctuale:

 1. Modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi;
 2. Construirea şoselei ocolitoare a municipiului Iaşi;
 3. Construirea autostrazii Est – Vest (Târgu Mureş – Iaşi);
 4. Susţinerea proiectelor cu finantare nerambursabilă la nivelul judeţului Iaşi, indiferent de autoritatea publică locală aplicantă;
 5. Sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare importante pentru municipiu şi judeţ;

Un exemplu concludent pentru parteneriatul la care mă refer îl reprezintă votul dat în Camera Deputaţilor, în februarie 2010, asupra proiectului de lege privind transmiterea unor suprafeţe de teren pentru realizarea proiectului „Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi”. Schimbul de terenuri era mai mult decât necesar pentru modernizarea şi extinderea pistei Aeroportului Iaşi. Deşi am iniţiat acest proiect împreună cu deputatul Vasile Mocanu şi senatorul Emilian Frâncu, toate partidele parlamentare din Camera Deputatilor au votat pentru adoptarea iniţiativei legislative, înţelegând importanţa acesteia.

Reamintesc politicienilor ieşeni acel moment de solidaritate şi  cred că exprimă foarte clar tipul de înţelegere la care mă refer pentru viitor. Am convingerea că atât Gheorghe Nichita, cât şi Mihaela Popa, sunt persoane raţionale ce vor lăsa interesele personale sau de partid la o parte şi vor susţine aceste proiecte mai mult decât necesare pentru dezvoltarea Iaşului. 

Reclame

5 responses to “Parteneriat pentru dezvoltarea Iasului

 1. Încă mai credeţi că politicienii pot colabora pentru o politică naţională coerentă şi previzibilă?

  • Obiective comune pot fi stabilite atat la nivel local, cat si la nivel national. Important este sa existe vointa din partea partidelor politice si acestea sa puna interesul general mai presus de interesele personale.

 2. Pingback: Vantu si Voiculescu vor sa-i puna pe Antonescu si pe Geoana in locul lui Basescu si a lui Boc « Ochi critic

 3. Mi-am promis sa nu mai comentez pe unele bloguri, insa de data asta nu va fi un comentariu, ci un set de masuri(nepopuliste) pe care le propun

  Am tot criticat actiunile actualului Executiv(Basescu-Boc), ale guvernului anterior(Tariceanu), actiunile(sau mai bine spus pasivitatea) parlementarilor. Am criticat populismul, rautatea si afilierea politica a presei. In acest articol insa voi incerca sa propun cateva solutii, solutii care cred eu ar avea menirea de redresare economica. De fapt nu de redresare, caci de redresare nu se mai poate vorbi ci despre insanatosire.

  Dar atentie, insanatosirea economica e opusa unei indatorari excesive a tarii asa cum pretind unii politicieni. Cresterea economica sau chiar reducerea gradului de scadere pe deficit bugetar nu e greu de facut… Numai ca viitorul va fi cu atat mai aspru… Practic cresterea economica pe datorie este unul dintre principalele motive ale situatiei actuale…

  Asa ca propunerile mele le voi clasa in doua categorii. De reducere a deficitului fiscal pe de-o parte si de stimulare economica pe de alta parte.

  I) De deficit :

  – Micsorarea(sau impozitarea pensiilor). Eu unul prefer impozitarea progresiva a pensiilor. Impozitarea pensiilor mi se pare foarte morala(de ce sa impozitezi un salariat care castiga 600 de lei lunar si pe un pensionar care castiga 900 de lei nu?). Dar repet, aceasta impozitare sa fie progresiva.

  – Externalizarea unor slujbe din sectorul public catre firme, dar in urma unor licitatii serioase.

  – Micsorarea contrabandei si a evaziunii fiscale. Aceasta masura este menita si pentru a strange mai multi bani la buget, dar nu in ultimul rand si pentru a da locuri de munca romanilor. Caci este stiut faptul ca tigarile de contrabanda de exemplu dau de munca muncitorilor din Ucraina, Republica Moldova, Serbia. Daca aceasta contrabanda nu ar mai exista, in Romania s-ar angaja cu siguranta mai multi muncitori in industria tutunului.

  – Micsorarea drastica a coruptiei, in special la achizitiile publice

  – Desfintarea pensiilor speciale

  – Majorarea impozitelor locale, in special a celor pe autoturisme. Astfel, poate n-am mai avea bulevardele pline de masini inghesuite care transporta doar o singura persoana. Masini care consuma benzina, iar materia prima din care se obtine benzina – petrolul – este intr-o masura foarte mare importata

  – Renuntarea la construirea Catedralei neamului.

  – Renuntarea la cele mai multe dintre favorurile parlamentarilor. Parlamentul poate fi “esenta democratiei” si daca domnii(sau doamnele) parlamentari renunta la hotelurile de lux(platite inclusiv in perioada concediului), la deplasarile interne si externe nejustificate, etc. Si bineinteles reducerea drastica a cheltuielilor cu birourile parlamentare. Nu sunt absurd; poate ca e nevoie ca unii parlamentari sa se deplaseze gratis in interes de serviciu. Dar nu e normal ca toti parlamentarii sa se duca unde vor(decontandu-li-se transportul, diurna, telefonul) si in ce scop vor. Ar trebui ca la fiecare 20 de parlamentari, unul singur sa se poata deplasa pe banii statului in vizite externe.

  – Acelasi lucru este valabil si pentru oamenii de la Cotroceni

  II) De revigorare a economiei :

  – Desfintarea cotei unice. In primul si in primul rand trebuie redusa impozitarea muncii. Personal sunt adeptul cotei de impozitare progresive a muncii. Dar bazele de impozitare pentru veniturile care nu depasesc 600 de euro ar trebui sa fie mai mici de 16%. Reducandu-se impozitul pe munca, firmele romanesti vor avea costuri mai mici, de unde isi vor permite ca si preturile de vanzare ale bunurilor produse sa fie mai mici. Adica produsele romanesti vor fi mai competitive, atat pe piata interna, cat si la export. Dar pentru orice om intreg la minte si care nu este populist este limpede ca daca se va reduce impozitarea muncii, bugetul de stat va incasa mai putini bani. Ori pentru a umple golul ramas, cred ca TVA-ul ar mai putea creste cu un punct procentual.

  – Impozitarea progresiva a imobilelor. Caci pana la urma, daca cineva detine mai multe imobile speculativ, in speranta de a le creste pretul(speranta desarta in opinia mea), aceste spatii, in loc sa fie folosite pentru productie – vor sta goale, nefolosite. Adica nu vor produce nimic. Prin impozitarea progresiva a imobilelor in functie de numarul lor, statul va descuraja speculantii detinatori de 4-5-6 imobile.

  – Investitii pe cat se poate in infrastructura, iar asta nu inseamna doar autostrazi. Ci si sosele, retele de canalizare, retele de cai ferate, indiguire, etc. Dar atentie, investitiile nu trebuie facute cu scopul de a castiga firma lui X sau a lui Y. Ci trebuie facute la preturi si in scopuri rezonabile.

  – Tabere subventionate masiv de stat pentru elevi, cu scopul impaduririi si ecologizarii zonelor vizitate.

  – Atragerea de fonduri europene nerambursabile. Aici suntem repetenti an de an inca din 2007. Iar in acest scop trebuie sa se angajeze bugetari.

  – Inceperea adevaratei reforme din educatie, in sensul ca scopul urmarit trebuie sa fie adevarata calificare profesionala a absolventilor.

  – Descurajarea ajutoarelor sociale aberante, care de fapt ii fac pe oameni sa stea acasa si sa primeasca bani, in loc sa munceasca si astfel sa creeze bani

  – Devalorizarea leului(sau cel putin aducerea acestuia la un nivel care ar fi fixat de piata daca BNR-ul n-ar mai interveni in piata). Daca leul se va devaloriza, vor fi descurajate exporturile si automat incurajat consumul de produse romanesti si bineinteles exportul.

  – Reducerea salariului minim pe economie. In loc sa stea acasa si sa nu produca nici un ban, cu siguranta mai bine s-ar munci si pe un salariu de 500 de RON

  – Desfintarea programului Prima Casa, care pana la urma genereaza doar un schimb de apartamente la un pret mai mare decat daca programul nu ar exista, in timp ce pentru buget creeaza deficit

  – Profesionalismul, curajul si cinstea angajatilor din sistemele coercitive. Bineinteles ca ati auzi de celebrele taxe de protextie. Pai un agent economic care plateste o asemenea taxa de protectie, automat va avea costuri de productie mai mari. Care genereaza cresterea preturilor bunurilor produse de acestea. Lucru care il face mai putin competitiv

  – Renuntarea la impozitarea dobanzilor. Bun, sunt de acord sa se impoziteze orice venit. Inclusiv cel din dobanzi. Dar ar trebui impozitata diferenta dintre rata dobanzii si rata inflatiei. Caci de fapt aceasta diferenta este castigul real.

  – Micsorarea impozitelor pe terenurile agricole lucrate si majorarea puternica a terenurilor agricole nelucrate. Astfel acestea poate ar fi date in arenda sau vandute. Si in loc sa stea degeaba, ar produce bani si ar da locuri de munca

  – Stimularea fiscala a tinerilor care isi obtin prima slujba, pentru o perioada de 12 luni. Caci este absurd ca un tanar, apt de munca, in putere atat fizica cat si intelectuala sa stea acasa. Si sincer, nu sunt subiectiv

  Da, stiu ca unele masuri ar fi total nepopulare, dar cred ca este nevoie de ele. Trebuie sa intelegem ca dezmatul din anii trecuti nu se mai poate. Nu poti trai la infinit pe munca chinezilor. Nu poti consuma la infinit mai mult decat produci. Nu te poti imprumuta la infinit fara a plati si datoriile(plus dobanzile fireste).

  Dar bineinteles toate aceste trebuie facute de o alta clasa politica. De o clasa politica de profesionisti, nu de politruci. Nu de oameni smecheri, “descurcareti” care au stiut sa se imprieteneasca prin sediile partidelor sau prin carciumi cu decidentii. Iar ultimii 6 ani cel putin, au aratat ca in exclusivitate asemenea oameni au facut politica romaneasca. Caci daca stau sa ma gandesc, din 2005 si pana acum nu vad nici macar 2 ministri competenti.

  PS : Astept si alte propuneri .

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/08/26/masuri-de-insanatosire/

 4. @ Relu Fenechiu
  Observ că activitatea domniei voastre pe blog s-a cam temperat. S-a întâmplat ceva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s