Economia subterana

În contextul explicaţiilor oferite de Traian Băsescu pentru măsurile economice anunţate, îmi permit să fac o sugestie executivului de a-şi focaliza eforturile către economia subterană.

Pentru a nu mai fi acuzaţi că facem o critică neconstructivă fără să ne bazăm pe cifre, vă prezint datele cuprinse într-un raport al Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvoltare privind economia subterană în statele Uniunii Europene. Iată că, de această dată, cifrele nu provin de la partidele de opoziţie, ci direct de la OECD. Aceste date se află  la dispoziţia Guvernului de mai bine de un an.

Conform analizelor OECD, economia subterană din România se afla, în anul 2009, la un nivel de 33%, în proporţii asemănătoare cu Bulgaria, Croaţia şi Turcia, deşi media statelor din Europa de Vest se află în jurul a 15%.

Concluzia rezultată din această statistică este evidentă. Efortul Guvernului de  a convinge populaţia de efectele benefice, pe termen lung, ale reducerii salariilor bugetarilor, a pensiilor şi impozitarea a tot ce ne înconjoară, este inutil.

Una din soluţiile ieşirii României din criză se află tocmai în rezolvarea problemei economiei subterane. Dacă Guvernul ar căuta soluţii pentru a aduce la suprafaţă, în economia vizibilă, plătitoare de taxe şi impozite, a măcar 10% din procentul alarmant al economiei subterane, nu ar mai fi nevoie de aplicarea măsurilor de extindere a fiscalităţii şi reducerea salariilor şi pensiilor.

Orice persoană care are un minim de cultură economică îşi poate da seama că măsurile actuale ale Guvernului nu vor conduce în altă direcţie decât în aceea de a creşte şi mai mult nivelul economiei subterane.

În cazul în care membrii cabinetului Băsescu nu sunt în stare să identifice soluţii pentru a scoate la suprafaţă economia subterană, mă ofer voluntar, alături de colegii mei din Partidul Naţional Liberal, să le ofer acele soluţii şi măsuri necesare pentru a rezolva această problemă, fără să ne batem joc de cetăţenii României.

Propunerea mea face parte din categoria măsurilor foarte simple pe care Guvernul putea să o aibă în vedere, înainte de a anunţa măsuri drastice, cu impact negativ asupra cetăţenilor. Din moment ce Guvernul preferă să taie salariile şi pensiile, este clar că acest executiv şi-a demonstrat nepriceperea şi trebuie să lase locul unei echipe de profesionişti care să aplice soluţii eficiente, fără ca cetăţenii României să suporte eşecul acestei guvernări.

P.S. In aceasta seara voi fi prezent la emisiunea Danei Grecu („La ordinea zilei”) de la Antena 3, începând cu 18:45. Emisiunea poate fi urmărită live aici.  

UPDATE: Transcrierea emisiunii o puteti gasi aici.

Reclame

One response to “Economia subterana

  1. videotuturialotel

    SA FIM SOLIDARI ASTA NE-AU CERUT POLITICIENI IN 2008 ATUNCI CIND AU AVUT NEVOIE DE VOTURI.Si am fost solidari cu toti puturosii si lenesii care in viata lor nu au mutat un pai 1 mm si au dormit la umbra cind le era cald sau la soare cind le era frig in timp ce altii pentru o amarita de pensie(350 lei)pe care guvernul o taie azi munceau cu soarele-n cap sau cu ploaia in spinare .Nmeni la acea vreme nu a gindit ca nu e bine sa rasplatesti lenea si sa pui pe aceas treapta: harnicul cu lenesul.Pai atunci de ce sa mai muncim ca doar statul da pensie la batrinete pe nemuncite -ia de la cei care au muncit SA FIM SOLIDARI CU TOT FELUL DE PRIMARI CARE nu mai stiu cum sa cheltuiasca banul public inventind tot felul de aberatii .Asa a gindit primarul din Medias TEODOR NEAMTU PRIMAR P.D.L.care „nestind” ce sa faca cu banul public inventeaza si -s face de lucru:repara str.Greweln strada care a fost data in folosinta gata asfaltata in anul trecut 2009 1 noim.face scuaruri in mislocul strazilor.va prezentam un set de fotografii

    Sa fim solidari cu statul ROMAN cind sponsorizeaza prin diferite institutii un fotbal corupt unde meciurile se aranjeaza in culisesi amintesc aici :Primaria TIMISOARA -Sponsorizeaz partial echipa de fotbal.Primaria IASI -Sponsorizeaza in totalitate echipa de fotbal.Regia Huilei V. JIULUI- S ponsorizeaza 5 ehipe de fotbal si enumerez doar pe cele mai cunoscute-Pandurii ,Minerul Motru Minerul Berbesti.Regia Gazului Metan 4 echipe de fotbal .Iata care sint Intergaz TG. MURES,.Intergaz Bucuresti, Intergaz C.F.R. Craiova si nu in ultimul rind GAZ -METAN MEDIAS(+echipa de Baschet) care paradocsal in acest an finalizeaza :constructia hotelului-cantina pt. cantonament ,maresc tribunele conf.cerintelor U.E.F.A.7500 DE LOCURI PE SCAUNE,si tot in aceasta vara schimba gazonul si refac drenajul mergind chiar pana la incalzirea gazonului pe timp de iarna modernizare totala.Guvernul a gasit de cuvinta inpreuna cu d-nul T .BASESCU ca pentru a scadea chieltuielile bugetare nu e nevoie sa ceara :In aceasta tara cine munceste are dreptul la pensie cine NU cum is asterne asa doarme ,cine-s bate joc de bani publici cu aberatiile descrise mai sus are un loc linga d-nul Penescu,trebuie fotbal in aceasta tara f.bine echipele sa-s gaseasca sponsori privati cine nu are se desfinteaza,dar este nevoie sa micsoram pensiile astea amarite, sa nu mai compensam medicamentele si nemai avind bani scapam repede de pensionari pe cale naturala biologica.Si atunci eu nu pot sa nu-mi aduc aminte de o poezie a lui G. Cosbuc ;Ciocoi pribeag adus de vint\Mi-ai pus pe umeri cit ai vrut\Si m-ai scuipat si m-ai batut\ Si ciine eu ti-am fost\…. Sa nu dea dumnezeu cel sfint sa vrem noi singe nu….\Si-atunci CRISTOS sa fiti nu veti scapa nici in mormint

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s