Parlamentul – Bataia de joc a Partidului Democrat Liberal

Chestiunea de interes în această săptămână a fost, de departe, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Mi-am exprimat înca de luni seara, în emisiunea lui Razvan Dumitrescu de la Realitatea TV, viziunea despre acest subiect, despre proiectul propriu al Guvernului şi simulacrul de consultări de la Cotroceni. Oricât de strigătoare la cer au fost toate acţiunile venite pe subiectul ANI din partea Partidului Democrat Liberal, fie dinspre Palatul Victoria sau dinspre Cotroceni, nimic nu a egalat ca bataie de joc ce s-a întâmplat miercuri în Camera Deputatilor. Ma refer la votul dat Legii ANI, varianta Guvernului, bineinteles, după ce conducerea Camerei Deputaţilor a sfidat procedurile parlamentare, dupa bunul plac.

Mi se pare corect sa pornim cu începutul acestei mici istorii. Iniţiativa Guvernului de a propune un proiect propriu de modificare a Legii ANI nu reprezintă altceva decât un alt act de imixtiune în activitatea Parlamentului. Conform Constituţiei, Parlamentul avea la dispoziţie 45 de zile pentru modificarea Legii ANI, în sensul modificarii prevederilor declarate neconstitutionale. In loc sa lase Parlamentul sa se ocupe de activitatea de legiferare si sa modifice Legea ANI, domnul Boc a preferat sa vina cu o varianta proprie de modificare a actului normativ. Nu era nevoie de o altă lege. Legea în vigoare trebuia modificată astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale. Aceasta ar fi fost singura soluţie corectă, fără ca executivul să intervină.

Apoi ne-am trezit că Traian Băsescu organizează şi consultări pe această temă. Oare de ce? Pentru modernizarea statului, bineinteles, eternul argument venit dinspre Cotroceni. Presedintele României ar fi fost mai îndreptăţit să cheme partidele la consultări mult devreme, pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind legea funcţionarilor publici, spre exemplu. Insă Traian Băsescu nu doreşte mediatizarea legiferărilor neconstituţionale ale Guvernului Boc, de pe urma cărora au avut de suferit mulţi români. E mai simplu să cauţi şi să găseşti subiecte populiste cu expunere mediatica pozitiva, chiar dacă asta presupune încălcarea unor reguli de bune practici instituţionale.

Pe bună dreptate, PNL a refuzat să participe la aceste pseudo-consultări, din motivele care se stiu deja. Decizia Curţii Constituţionale privind Legea ANI a reprezentat pentru Traian Băsescu doar un prilej pentru a-şi promova propria imagine. Situaţia ANI este o temă importantă, însă ea nu se află pe agenda de priorități a populației. Probabil ca guvernanţii au uitat de criza economica, de problemele din educatie, de grevele anunţate, de gropile din asfalt, de lipsa proiectelor de infrastructura, de orice alta măsură în folosul cetăţenilor. Demnitarii nu vor scăpa de declararea averilor, însă este mai important ca românii să fie mulţumiţi şi diferitele categorii socio-profesionale să nu mai ameninţe zilnic cu noi proteste. Este mai mult decât evident că Traian Băsescu şi Guvernul său au încercat să distragă atenţia opiniei publice de la problemele adevărate cu care se confruntă România.

Legat de modificările necesare legii ANI, situaţia ar fi fost oricum rezolvată în Parlament. Există un consens clar în privinţa faptului că, în România, averile demnitarilor şi evoluţia acestora trebuie să fie să fie la vedere. Tocmai datorită acestui consens, am convingerea că Parlamentul ar fi rezolvat problema prevederilor declarate neconstituţionale în termenul de 45 de zile. Este mai important pentru reformarea si modernizarea statului de drept, pe care Traian Băsescu o enunţă ca argument în toate acţiunile sale, să laşi Parlamentul să îşi facă treaba decât să dispui Guvernului să intervină cu idei proprii atunci când nu este cazul.

Ajungem acum la punctul culminant al poveştii ANI, si anume votul din Camera Deputaţilor. Ce s-a întâmplat miercuri în plenul Camerei nu reprezintă altceva decât o nouă dovadă de ipocrizie din partea reprezentanţilor PDL. După ce au susţinut cu patimă cât de importantă este Legea ANI, parlamentarii partidului aflat la guvernare nu au fost în stare să asigure o prezenţă suficientă pentru aprobarea proiectului Guvernului. A fost nevoie de reluarea votului prin ridicare de mână pentru ca acesta să treacă. Asta s-a întâmplat după ce, la prima tentativă de adoptare prin vot electronic, proiectul nu a întrunit numărul necesar unei legi organice. Demagogia şi ipocrizia tind să devină repere morale pentru parlamentarii partidului portocaliu. Este o diferenţă semnificativă între ceea ce au susţinut public şi ceea ce au făcut în Parlament. Comportamentul lor din plenul Camerei şi lipsa de interes au demonstrat, chiar mai mult decât consultările de la Cotroceni, că subiectul ANI a nu a fost decât o diversiune politică  menită să distragă atenţia de la incapacitatea  guvernului Boc de a scoate România din criză.

Din păcate, problema ANI şi intervenţia nejustificata a Guvernului şi a lui Traian Băsescu au condus la o situaţie jenantă pentru statul democratic român. Vom vedea dacă acest circ va continua şi la Senat.

Reclame

2 responses to “Parlamentul – Bataia de joc a Partidului Democrat Liberal

  1. OK !
    Dar ce audienţă au toate blogurile dumneavoastră în raport cu tv publică???

  2. Ce mai aşteaptă don procuratore Ponta înainte să binevoiască la a se alătura unei moţiuni de cenzură?
    Alin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s