Dezbateri despre viitorul PNL

Dupa cum ati observat, subiectele cele mai dezbatute in aceste zile au fost alegerile din Colegiul 1 din Bucuresti si „vampirismul energetic” invocat de unii lideri PSD ca justificare pentru infrangerea din alegerile prezidentiale. Despre acest ultim subiect nu vreau sa comentez nimic pentru a nu risca caderea in ridicol.

As vrea sa ma opresc mai mult asupra importantei rezultatului obtinut de Partidul National Liberal la alegerile care au avut loc duminica, 17 ianuarie. Pe aceasta cale il felicit si pe Radu Stroe pentru reusita si pe toti cei are au contribuit la campanie, pentru munca depusa.  PNL a obtinut cel mai bun scor al sau in Bucuresti si acest lucru nu trebuie sa treaca neobservat. Aceste alegeri partiale au confirmat ca PNL, sub conducerea lui Crin Anotnescu, are toate sansele sa devina primul partid al tarii. Nu este o noutate. Am afirmat-o si cu alte ocazii, insa treptat apar si dovezi concrete pentru acest traseu de succes. Deocamdata ne bazam pe rezultatul bun al lui Crin Antonescu in primul tur al alegerilor prezidentiale, urmat de aceasta victorie zdrobitoare asupra principalului adversar al partidului de pe esichierul politic, PD-L.

Rezultatul foarte bun obtinut de Radu Stroe vine la doar cateva saptamani dupa ce Traian Basescu a castigat al doilea sau mandat de presedinte si noul guvern, cu PD-L in rol central, a fost instalat in functie. Este bine stiut ca un partid care reuseste sa castige alegerile se afla intr-un ritm ascendent de crestere a favorabilitatii sale in randul populatiei. Concluzia : PNL a obtinut o mare victorie tocmai atunci cand PD-L se afla pe cai mari.

Aceast semnal ne arata ca PNL are sansa de a deveni cel mai important partid din Romania. Motorul partidului pe acest drum este cu siguranta Crin Antonescu, care a aratat ca este cel mai credibil lider politic din Romania.

Pentru a nu rata aceasta sansa istorica, PNL mai trebuie sa mai lucreze insa la capitolul organizare. Partidul are experienta luptelor interne si a dezbaterilor aprinse, insa aceste confruntari trebuie evitate pentru a asigura linistea de care avem nevoie pentru a evolua. Propunerea mea este de a adopta un statut care sa confere puteri sporite presedintelui si conducerea partidului sa fie aleasa in urma votarii unei motiuni. In opinia mea, Congresul PNL ar trebui sa voteze o motiune a unei echipe care isi va asuma un program,  o strategie si o serie de  obiective clare pentru PNL. Am convingerea ca aceasta este solutia pentru ca partidul sa obtina succesul total in anii ce vor urma.

In orice caz, consider ca reuniunile statutare ale partidului in 2010 trebuie facute cu mare responsabilitate. Intai ar trebui organizat un Congres care sa isi propuna realizarea unei analize a rezultatelor ultimelor alegeri si adoptarea unui nou statut. Dupa adoptarea statutului si numai dupa aceea, putem organiza Congresul ordinar pentru alegeri interne.

Publicitate

7 responses to “Dezbateri despre viitorul PNL

 1. Domnule FENECHIU,
  Sunt foarte multumitt sa vad ca in aproximativ 24 de ore, trei lideri marcanti ai PNL, repectiv VARUJAN VOSGANIAN, MHAI VOICU si DVS. afisati o preocupare serioasa (si transparenta) in ceea ce priveste viitorul PNL.
  Din analiza dvs. si a colegilor dvs., pot spune ca ati facut o riguroasa analiza a mediului intern si extern al PNL, reusind sa scoateti foarte bine in evidenta factorii de risc din cele doua medii.
  Si eu consider ca este momentul in care PNL sa se debaraseze putin de subiectele total lipsite de interes, pe care mass-media le impune in agenda publica si, pe baza unei analize riguroase a evenimentelor de la alegerile prezidentiale, de la alegerile din Colegiul 1 si a evolutiei anormale a vietii sociale din ultimul timp, sa va aplecati mai mult asupra redefinirii strategiei partidului pentru etapa care urmeaza.
  In ceea ce veti face in viitor, va recomand sa folositi urmatorul motto: „ROMANII AU INCREDERE IN NOI !”

  • Domnule Marin,
   Va multumesc pentru sugestii. In perioada care va urma este foarte important sa ne concentram atentia asupra strategiei partidului si a activitatii noastre de opozitie.

 2. Buna Relu
  Imi permit sa iti spun asa, deoarece am fost colegi de liceu la Comanesti si unde mai pui ca am si cantat impreuna in formatia liceului 🙂 ( o tempora )
  Viitorul PNL sta – dupa mintea mea – in strategia pe care partidul o va adopta in acest an. Ma bucura faptul sa vad ca Misu Voicu , Varujan si tu sunteti preocupati de acest lucru… Insa, asa cum am postat si pe blogul lui Misu Voicu, e mult de munca, mai ales in teritoriu. Degeaba exista o mana de oameni la centru care apar la toate televiziunile si spun – in general – lucruri interesante, daca in teritoriu nu exista o legatura stransa cu electoratul. Trebuie gasit acel liant care sa faca legatura aceasta, si asta cat mai repede posibil, deoarece PDL si PSD nu stau nici ei degeaba 🙂

  • Marius,
   Iti dau perfecta dreptate. Avem mult de lucrat la capitolul organizare si aici ma refer in primul rand la structura teritoriala. Important este sa ne asumam rolul de partid de opozitie si sa realizam in acest fel o legatura stansa cu electoratul.

 3. Victoria din Colegiul 1 din sectorul 1 al Capitalei nu i se datoreaza lui RADU STROE ! Asta e foarte clar !Se datoreaza PNL care are un foarte bun capital electoral (cel putin pe moment ) in BUCURESTI

 4. P.S. Capitalul electoral actual se datoreaza ,in exclusivitate , domnului CRIN ANTONESCU !!Daca va veti dezice de el veti pierde foarte multi alegatori !Asta nu e insa suficient !Domnul CRIN ANTONESCU insusi trebuie sa faca niste eforturi mai mari de a se manifesta mai pragmatic si de a atrage mai multi oameni de valoare dintre membrii actuali ai PNL sau din societatea civila !

 5. Pingback: Partide, oligarhii si lideri « Agentia de Rating Politic. Blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s