Bugetul pe 2010 – Prima zi de plen

Cu ceva timp în urmă s-au terminat dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat pe 2010 din prima zi de plen. După o zi în care s-a stat mai mult la consultări decât la dezbateri și s-a discutat mai mult pe procedură decât pe articole și amendamente, discuțiile cele mai aprinse au apărut abia spre seară, acolo unde nu te așteptai. Este vorba de un amendament care ar fi trebuit să treacă în unanimitate, într-o țară normală. Vorbesc de un amendament general, ce conține o serie de principii constructive, care oferă soluții pentru problemele financiare ale comunităților locale, indiferent de culoarea politică a primarilor.

Salutam săptămâna trecută într-un comunicat de presă (vezi aici) adoptarea acestui amendament de către Comisiile reunite de Buget. Nu este vorba de bani de la buget, de fonduri suplimentare. Este vorba de ceva mult mai simplu, insa mai dificil pentru guvernanții noștri. Prin amendament se introduc trei articole noi introduse în textul legii care prevad o serie de reguli clare cu privire la repartizarea fondurilor bugetare către primării în în ordinea unor  priorități menționate explicit. Principiile sunt foarte simple și fac apel doar la responsabilitatea bugetară.

1. Alocarea resurselor bugetare către administraţia publică locală pentru lucrările de investiţii în infrastructură se face în funcţie de următoarele criterii: achitarea facturilor restante, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor începute şi asigurarea sumelor necesare pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă.

2. Finanţarea proiectelor eligibile din cadrul fiecărui program naţional se face în ordinea în care acestea au fost aprobate și nu într-o ordine stabilită de ordonatorul de credite. Pentru a fi mai clar și înțeles de toată lumea, finanțările să nu se realizeze pe criterii politice.

3. Ministerul de Finanţe trebuie să prezinte trimestrial în faţa Comisiilor reunite de Buget ale Parlamentului o informare cu privire la modul de alocare a resurselor bugetare pentru programele naţionale de investiţii. Comisiile vor intocmi apoi un raport pe care il vor prezenta in plenul Camerelor Reunite ale Parlamentului. Atat. Nu este vorba de vreun vot sau de alte măsuri. Este vorba doar de o chestiune de control, prin care cetățenii și toți cei interesați să afle în mod transparent cum repartizează guvernul fondurile bugetare pentru investiții. 

Timp de două ore, până la finalizarea ședinței, s-a dezbătut intens pe tema acestor articole. Parlamentul a avut onoarea să audă chiar de la primul ministru, Emil Boc, că guvernul nu susține adoptarea acestui amendament. Dl. Boc spunea că nu poate fi făcută o prioritizare pentru alocarea fondurilor, că nu sunt bani pentru finalizarea tuturor șantierelor existente. Pe scurt, poziția dlui. Boc și a PDL se traduce în felul următor : nu vrem să aplicăm reguli în scopul finalizării investițiilor, ci vrem să repartizăm fondurile cum vrem noi și mai ales la cine vrem noi. Majoritatea parlamentarilor care au luat cuvântul au declarat că  votarea amendamentului este importantă, inclusiv fostul premier Tăriceanu și președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, Viorel Ștefan.

În cele câteva rânduri în care am luat cuvântul de la tribuna Parlamentului, am încercat să îi conving pe colegii mei de utilitatea introducerii acestor principii în textul legii. Toate primăriile de comune și orașe se confruntă cu datorii și achitarea acestora trebuie să primeze. Sunt numeroase firme aflate în pragul falimentului pentru că nu și-au primit banii de la primării pentru lucrările executate.  Sunt proiecte începute, pentru care au fost obținute fonduri nerambursabile, ce nu pot fi finalizate din lipsa sumelor necesare pentru cofinanțare. Finanţarea tuturor programelor naţionale în ordinea aprobării acestora si prioritatile de alocare a resurselor bugetare ar ajuta enorm comunitățile locale. Degeaba au încercat și alți colegi parlamentari să-i înduplece pe reprezentanții Guvernului. Nu au reușit.

Emil Boc vrea să continue să aloce discreționar fondurile către zonele cu primari portocalii și se pare că niciun argument nu-l va face să își schimbe părerea. Nici după o pauză de consultări între liderii grupurilor parlamentare, in care s-a luat in considerare și varianta retrimiterii amendamentului la comisie pentru reformulare, nu s-a ajuns la un consens. Maine dimineață se vor relua dezbaterile la acest punct si vom vedea deznodamantul. Promit sa va țin la curent…. 

UPDATE – Aşa cum anticipam, la începutul dezbaterii din această dimineaţă, amendamentele şi cele trei noi articole au fost respinse. Cei care au votat împotrivă au fost parlamentarii PD-L, UDMR, independenţii portocalii şi minorităţile… Cam aceasta este preocuparea aleşilor respectivi pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă administraţia publică locală.  Fără comentarii. 

Reclame

2 responses to “Bugetul pe 2010 – Prima zi de plen

  1. nu pot sa cred cum pun unii problema aceasta. in orice tara normala e logic ca intai sa iti platesti datoriile si apoi sa treci la noi investitii. Dar portocalii si firmele lor sunt flamanzi dupa bani. …

  2. sper sa treaca acest amendament e esential pentru impiedicarea risipei banilor care si asa nu sunt multi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s